Политика

Топскандалът във властта продължава: Павлова отмени участието си в БТВ, заради връщането на Боршош!

Топскандалът във властта продължава: Павлова отмени участието си в БТВ, заради връщането на Боршош!

павлова768x432

Гръм във властта. Премиерът връща на поста му в НДК Мирослав Боршош, който вчера бе уволнен от министър Лиляна Павлова! На всичкото отгоре Борисов отнема от Павлова ръководството на НДК и го връща на Министерството на културата.

Павлова отмени и предварително обявеното си участие в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

 „Тя трябваше да участва в предаването, на както разбрахте, току-що има обрат по повод уволнението на Мирослав Боршош, когото премиерът Бойко Борисов върна на поста. Павлова каза, че няма да участва в предаването“, съобщи водещата Цветанка Ризова след края на новините на телевизията в 17 часа.

 Бойко Борисов проведе среща с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, министъра на културата Боил Банов и освободения изпълнителен директор на „Национален дворец на културата – Конгресен център София” ЕАД Мирослав Боршош. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

 

На срещата беше обсъдена работата на ръководството на НДК и бяха изчистени противоречията относно начина на управление на държавното дружество, гласи лаконичното съобщение на правителствената пресслужба.

 

Премиерът Борисов ще внесе за разглеждане на утрешното заседание на Министерския съвет проект на разпореждане за промяна на органа, който да упражнява правата на държавата в „НДК – Конгресен център София” ЕАД.

Предложението е те да преминат от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 към министъра на културата, а Мирослав Боршош да бъде възстановен като изпълнителен директор и член на Борда на директорите на НДК.

 

Припомняме, че вчера министърът по европредседателството Лиляна Павлова уволни шефа на НДК Мирослав Боршош със следните мотиви: налице е системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите. Също така действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на Председателството.

 

Малко по-късно Боршош написа във Фейсбук: „Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за Председателството под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона. Не намирам за допустимо тези процедури – важна част от подготовката на България за Председателството на Съвета на ЕС през 2018 г – да се провеждат на фона на безпрецедентна атака срещу Националния дворец на културата. Не приемам да се поставя под съмнение доброто управление на Двореца при положение, че промяната на НДК е безспорна и видима за всички“.

 

Не приемам да се поставя под съмнение доброто управление на Двореца при положение, че промяната на НДК е безспорна и видима за всички, пише още Боршош.

И предупреди: „Хаосът, който цари през последните два месеца при управлението на целия процес по подготовка на Българското председателството на Съвета на ЕС, заплашва да го провали. Аз отказвам да участвам в това и няма да наруша принципите на прозрачност и публичност в работата на НДК, наложени през последните две години.

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024