Политика

Нов раздор във властта: Депутатите бламираха новите попълнения в КФН, предложени от Горанов! БСП: Борисов да иска вот на доверие от патриотите!

Нов раздор във властта: Депутатите бламираха новите попълнения в КФН, предложени от Горанов! БСП: Борисов да иска вот на доверие от патриотите!

КФН768x432

Народните представители бламираха попълването на състава на Комисията за финансов надзор (КФН). Те отхвърлиха двете кандидатури за зам.-председатели, предложени от председателката на финансовия надзор Карина Караиванова.

 

Депутатът от БСП Румен Гечев зададе въпрса – защо сменят човек с перфектно образование и професионална реализация с човек, който е от съвсем друга сфера. „Няма да подкрепим тези две кандидатури заради липса на административен и професионален опит“, обяви социалистът.

 

Колегата му Жельо Бойчев припомни, че по време на изслушването преди избирането на Караиванова той е поискал да бъде оправено разминаванията между правилника и закона, при което решенията в КФН се вземат еднолично и тя е обещала да го направи, но това не се е случило като върне старото пооложение. Но това не се е случило и се е запазиил едноличния тип на управление в КФН.

 

Караиванова отказа да коментира и да отговаря на въпросите на социалистите.

 

При гласуването обаче единствено ГЕРБ подкрепи предложенията на министър Горанов, които се опитваше да прокара Караиванова – останалите депутати гласуваха „против“ и Соколов и Чомпалов не бяха избрани.

 

Някой си мисли, че ще си осигури мнозинство, каза многозначително Гечев, което се потвърди и от гласуването – не само БСП, но и ДПС, Патриотите и Воля се опънаха на предложенията.

Подкрепиха ги само от ГЕРБ, но силите им не стигнаха, а после не поискаха нито прегласуване, нито коментираха провала.

 

Бламирането на Карина Караиванова е първият по сериозен раздор между партиите от управляващата коалиция. Това всъщност е бламиране на финансовия министър Владислав Горанов.

 

В биографичната справка за Румен Соколов се казва, че до 2006 г. е работил като журналист в „Капитал“, „Ройтерс“, „Дневник“ и „Инвестор“ и като инвестиционен посредник. През последните 11 години кариерата му е свързана с Българската фондова борса. Бил е главен експерт, отговарящ за привличането на нови емитенти и управител на дъщерното дружество на БФБ „Сервиз финансови пазари“.

 

Чомпалов е дългогодишен адвокат, практикуващ в правото на ценните книжа и финансовите пазари. Участвал е в разработването на законодателната уредба за функционирането на капиталовите пазари в България, а между 1996 и 2001 г. е бил на различни постове в тогавашната Държавна комисия по ценните книжа.

Соколов трябваше да поеме ресора на напусналия още при предишното ръководство на КФН Николай Попов, а Чомпалов да смени Ангел Джалъзов, чийто мандат изтече през 2014 г=

Г-н Борисов да си поиска вот на доверие от коалиционните партньори след като днес го бламираха за избора на зам.-председатели на Комисията за финансов надзор.“ Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова при представянето на отчета на парламентарната група за изминалия сезон.

Нинова констатира, че днес се проявило първото сериозно пропукване между коалиционните партньори – Обединени патриоти и ГЕРБ. „Днес управляващото мнозинство се разцепи сериозно, по сериозна тема„, отбеляза Нинова.

Епицентър

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024