СВЯТ

Руски експерт: Лазерното оръжие, което САЩ тества в Персийския залив, не представлява заплаха за Русия!

Руски експерт: Лазерното оръжие, което САЩ тества в Персийския залив, не представлява заплаха за Русия!

768x432

Военният експерт Игор Коротченко обясни пред RT във вторник (18 юли) защо лазерното оръжие, което САЩ тества край Персийския залив, все още не представлява заплаха за армията на Русия и по-конкретно за Военноморския й флот.

„Лазерното оръжие, поместено на морски платформи, много силно зависи от състоянието на околната среда – в условия на морски мъгли, вълнение и дъждове неговите поразяващи възможности се понижават няколко пъти. То може да работи в абсолютно идеални атмосферни условия. Можем да говорим за поразяване на някои обекти на разстояние максимум няколко километра. Става въпрос за експериментални изпитания“, сподели Коротченко.

Той отбеляза, че лазерните оръжия са крайно зависими от входящата мощност, така че е изключително трудно да се разположат на истински бойни кораби, където трябва да се подсигури енергия за работата на други системи.

„Или мощността ще падне, или обхватът ще се ограничи. Затова ние можем да кажем, че те по никакъв начин не могат да бъдат заплаха за нашия Военноморски флот“, заключи експертът.

По-рано днес бе съобщено, че  Военноморските сили на САЩ са провели изпитание на лазерно оръжие в Персийския залив.

Уточнява се, че системата за лазерно оръжие (LaWS) е разположена на военнотранспортния кораб USS Ponce.

„То е по-точно от куршум. Това не е високоспециализирана система на въоръжение, както някои други, с които разполагаме, действащи само по отношение на въздушни контакти, или само срещу надводни цели или само по отношение на… наземни цели, в този случай това е разнопланово оръжие, то може да се използва срещу различни цели„, коментира капитанът на кораба Кристофър Уелс.

LaWS е способно да поразява обекти „със скоростта на светлината“ и е 50 хил. пъти по-бързо от междуконтиненталните балистични ракети.

Отбелязва се, че като цел за изпитанието е бил използван безпилотен самолет, който паднал в морето, след като е бил поразен от лазерното оръжие. Според американските военни ударът бил невидим и безшумен.

Руски дневник, Нюз БГ

More in СВЯТ

1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
лари

Бившият аналитик на ЦРУ Лари Джонсън: Украинците губят и никакви пари на света няма да им помогнат

април 30, 2024
756723892647978

Кличко: Украйна може да спре да съществува след няколко месеца

април 29, 2024
1010x570

„Уолстрийт джърнъл“: Според спецслужбите на САЩ Путин не е замесен в смъртта на Навални

април 27, 2024
Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024