Европа

СЕКИРА! Великобритания слага край на „свободното движение на работници“ от ЕС след Брекзит!

СЕКИРА! Великобритания слага край на „свободното движение на работници“ от ЕС след Брекзит!

брекзитc39faf14a90bec2af16e1da95195020e_XL

„Свободното движение на работници между Великобритания и ЕС ще приключи, когато Лондон напусне блока през пролетта на 2019 година“

Това заяви в ефира на радио ВВС държавният министър Брандън Люис, отговарящ за имиграцията, предаде Reuters. Лондон ще разполага и с нова имиграционна система, която да може да приложи незабавно след оттеглянето. Кабинетът ще публикува „бяла книга“ по-късно тази година, а законопроект, регулиращ тези въпроси, ще бъде внесен и гласуван в парламента през 2018 г.

Великобритания трябва да излезе от Съюза през 2019 г. Британският финансов министър Филип Хамънд обаче настояваше за преходен период, за да може британската икономика да укрепне. Планираше се европейските граждани да могат да се местят в страната до две години след финалното споразумение.

„Прост факт“ е, че европейските правила за свободно движение няма да важат дори ако Лондон и Брюксел постигнат споразумение за преходен период след напускането, за да се избегнат сътресения в британската икономика, каза Люис. Според него кабинетът ще успее да намали, в съответствие с предизборното обещание на консерваторите, годишната миграция от 248 000 (тази година) до десетки хиляди души.

Несигурността около свободното движение на хора и оставането или отхвърлянето му незабавно след Брекзит обаче е особено притеснителна за британския бизнес, който разчита на работна ръка от ЕС.

В статия за „Файненшъл таймс“ вътрешният министър Амбър Ръд също заявява: „След като напуснем ЕС, това правителство ще приложи нови имиграционни правила и изисквания, които да отговарят на нуждите на британския бизнес, но също и на обществото като цяло. Искам да уверя бизнеса и европейските граждани, че ще се погрижим да „не се изправим пред пропастта“, когато напуснем блока“.

Ръд уверява търговските дружества и гражданите на ЕС, че няма да има резки промени, щом Великобритания напусне блока.

Изявленията на британските министри идват дни след първия пълен кръг на преговори за Брекзит в Европейската комисия. След него британски медии съобщиха, че се очаква Лондон да подкрепи идеята за запазване на свободното движение в рамките на „преходен период“ след Брекзит, който може да продължи между 2 и 4 години. Премиерът Тереза Мей дълго настояваше за „твърд Брекзит“, без преходен период и с възможност за напускане без сделка с ЕС, при което да се изгуби достъпът до общия пазар, но да се осигури максимален национален суверенитет.

Nbox

http://nbox.bg/world/item/48393-velikobritaniya-slaga-krai-na-svobodnoto-dvizhenie-na-rabotnitzi-ot-es-sled-brekzit.html

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024