ИНЦИДЕНТИ

Чешки пилот предотврати неописуема трагедия на летището в Бургас! Първи разкази на пътниците от авариралия самолет! (СНИМКА/ВИДЕО)

Чешки пилот предотврати неописуема трагедия на летището в Бургас! Първи разкази на пътниците от авариралия самолет! (СНИМКА/ВИДЕО)

1500363888-5e-snpsbg
Пилотът на чешкия самолет, кацнал аварийно и излязъл от пистата на летище Бургас, успял да избегне неописуема трагедия само благодарение на опита и бързата си реакция, пише „Флагман“. Секунди след тръгването на самолета по пистата се случило нещо ужасяващо за всеки пилот.
Уредите в пилотската кабина показали, че цялата хидравлична система на самолета не работи. Това означава, че летателното средство остава практически неуправляемо, и то с висока скорост. Именно затова то се озова извън пистата, разкриха експерти. Проблемът обаче се крие в това, че обикновено самолети от този клас имат няколко хидравлични системи – обикновено от 2 до 4, които правят практически невъзможен пълният провал на управлението, разкриха авиоексперти.
Изглежда в случая, малко преди излитане, пилотът установил, че е станало именно това и успял след светкавичната си реакция да намали тягата в двигателите, сваляйки скоростта значително и успявайки да спаси живота на всичките 178 изплашени до смърт пътници.
На 18 юли, преди точно 5 години, на летище Бургас атентатор взриви автобус с израелски туристи. Днес градът се размина на косъм от нова ужасяваща трагедия.
Пътниците от самолета, който кацна драматично в Бургас, разказват, че не са изпитали страх, но определено преживяването им е било екстремно. Зденек Купса, който идва със семейството си на почивка от чешкия град Бърно, твърди, че пилотът е направил геройски опит да намали скоростта и затова самолетът е излязъл извън пистата: „Когато кацаше, самолетът не намали скоростта, явно не му работеха хидравличните клапани, затова на пистата продължи със същата висока скорост.
Пилотът явно се опита да намали и затова изведнъж изви самолета и той тръгна извън пистата, така успя постепенно да намали скоростта. Не бях уплашен”, твърди Зденек Купса.
Той е успял да заснеме и видео след кацането на самолета, което показва каква е била ситуацията на пистата към този момент: Квета Ярошова, която също е пътувала в самолета, обаче, твърди, че ще иска обезщетение: „Кацането беше неприятно и твърдо. Тук сме с моя приятел и двете деца. Имах чувството, че ще се откъсне колесникът. Често летя до морето и имам вече опит – този път сякаш пилотът въобще не намаляваше. Сякаш усещах и силна миризма на изгоряла гума”, казва Квета Ярошова, цитирана от blesk.cz.
Самолетът е бил нает за полет от Бърно до Бургас от туристическата фирма Travel Service. Самата машина е била пилотирана от гърци и е собственост на гръцката Orange2fly, това разкрива говорителката на туристическата фирма Владка Дуфкова. В описанията си от аварията повечето от пътуващите твърдят, че самолетът е имал проблем със спирачките. ВИДЕО МОЖЕ ДА ПРОСЛЕДИТЕ ПРЕЗ ТОЗИ ЛИНК:

https://www.blitz.bg/obshtestvo/regioni/ekskluzivno-i-prvo-v-blits-dramatichen-razkaz-na-ptnitsite-ot-samoleta-avariral-v-burgas-snimkavideo_news530096.html

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

катастрофа

Няма край: Ад с много ранени на пътя за „Маказа“, дете е с опасност за живота

май 12, 2024
169323482957890

Позорно: Кандидат депутат бяга от полицията в София, отказал тест за дрога, пуснаха го заради имунитет

май 10, 2024
драма

Страшна драма в Бургас: Самотна майка увисна на една ръка от балкона, ужасът е бил… СНИМКИ

май 9, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
Image_17635178_40_0

Ще побеснеете: Смразяваща подробност от стрелбата по 18-месечното дете във Враца, ето какво са казали родителите

април 13, 2024
zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024