Европа

Юнкер иска ответни мерки на ЕС при нови антируски санкции на САЩ! Вашингтон не отчитал „безпокойството на ЕС“!

Юнкер иска ответни мерки на ЕС при нови антируски санкции на САЩ! Вашингтон не отчитал „безпокойството на ЕС“!

epa05397697 European Commission President Jean-Claude Juncker holds a joint news conference with European Council President Donald Tusk (not pictured) after the European Summit in Brussels, Belgium, 29 June 2016. EU leaders met for the first time since the British referendum, in which 51.9 per cent voted to leave the European Union.  EPA/JULIEN WARNAND

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е призовал за спешно обсъждане на ответни мерки на Брюксел в случай, че европейски компании бъдат засегнати от подготвяните от САЩ нови антируски санкции.

Това пише вестник „Файненшъл таймс“, позовавайки се на подготвен документ, който ще бъде обсъден на заседанието на ЕК на 26 юли, информира ТАСС.

В документа се отбелязва, че Брюксел „трябва да бъде готов да действа през следващите дни„, ако САЩ предприемат мерки „без да отчетат безпокойството на ЕС“.

В документа се пояснява още, че трябва да се получи „публично или писмено уверение“ от американския лидер Доналд Тръмп, че Вашингтон няма да въведе санкции по такъв начин, че да засегнат интересите на ЕС.

Други предложени стъпки от Брюксел, става ясно още от документа, са свързани с „използване на европейското право, за да се предотврати признаването и привеждането на американските мерки в сила в Европа„, както и подготовка за предприемане на „ответни мерки в рамките на Световната търговска организация“.

В Конгреса се разбраха за нови санкции срещу Русия, Иран и КНДР

В Конгреса се разбраха за нови санкции срещу Русия, Иран и КНДР. Двете камари на Конгреса ще трябва да приемат ревизираното законодателство

Според изданието в Брюксел са обезпокоени, че новите санкции на САЩ могат да засегнат европейските енергийни компании, участващи с Русия в съвместни проекти, включително „Северен поток-2“, както и други енергийни проекти.

В документа се казва още, че санкциите могат да окажат негативно въздействие и върху компании, които си сътрудничат с Русия в областта на транспорта, финансите, корабостроенето и миннодобивната промишленост.

През уикенда от ЕК призоваха САЩ да координират действията си с Брюксел.

Нюз БГ

https://news.bg/world/yunker-iska-otvetni-merki-na-es-pri-novi-antiruski-sanktsii-na-sasht.html

Европа

More in Европа

фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024