Политика

ГЕРБ даде заден! Теменужка Петкова обяви: Чашата на язовир „Цанков камък“ не е спукана!

ГЕРБ даде заден! Теменужка Петкова обяви: Чашата на язовир „Цанков камък“ не е спукана!

ПЕТКОВА8686afa49b14705bb270df453e72335b

 

Управляващите дадоха заден ход по отношение на оценките си за състоянието на съоръжението „Цанков камък“. След като от три дни депутати от ГЕРБ тръбят, че „чашката на язовира е спукана и има опасност за хората“, днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова бе принудена за заяви, че това не е вярно. 

 

На специална пресконференция министър Петкова увери, че чашата на язовир „Цанков камък“ не е спукана и няма опасност за хората.

Петкова обясни, че в момента Националната електрическа компания извършва планов ремонт на хидросъоръжението и заедно с това ремонтира скъсана геомембрана. Нещо, което бе казано от шефа на НЕК още в първия ден на фалшивата новина, пусната в медиите, но никой в ГЕРБ не го чу.

 

Договорът за „Цанков камък“ е сключен през 2003 г. с австрийска фирма. Разказа на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

През октомври 2005 г. се подписва допълнение към договора, с което се обявява, че ще бъдат направени допълнителни разходи. Отпуснати са 41 млн. евро за ремонт на пътя Девин-Михалково, без да бъде проведена обществена поръчка. Това е тежко законово нарушение, подчерта тя. По думите й проектът се е отразил тежко върху финансовото състояние на Националната електрическа компания.

Тя увери, че чашата на язовир „Цанков камък“ не е спукана и няма опасност за хората. Петкова обясни, че в момента Националната електрическа компания извършва планов ремонт на хидросъоръжението и заедно с това ремонтира скъсана геомембрана.

Проектът е факт, но трябва да направим така, че този язовир да бъде безопасен.

Важно е хидровъзелът да се стопанисва по най-добрия начин и да си извлечем поуките, че подобни проекти, които са негативни за енергетиката, никога повече няма да бъдат реализирани, заяви енергийният министър.

По думите й инвестициите в проекта ще бъдат изплатени след няколкостотин години, като НЕК продължава да изплаща заема за изграждането му. Компанията все още не е изплатила заема си и предстои до 2019 година да даде още 50 милиона лева.

Източник: novini.bg

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024