Политика

Екоминистърът спаси перките и голфа край Калиакра, но забрани земеделието! Жителите на Приморска Добруджа въстанаха!

Екоминистърът спаси перките и голфа край Калиакра, но забрани земеделието! Жителите на Приморска Добруджа въстанаха!

866731-l

Скандална заповед на министъра на екологията Нено Димов, която на практика забранява земеделието в Приморска Добруджа, вдигна на бунт местните хора. Вчера сградите на общините в Каварна и Балчик бяха окупирани от стотици протестиращи, стигна се до сблъсъци с жандармерията, имаше и ранени.

Гневът на хората бе предизвикан от заповед на министъра на околната среда Нено Димов, отнасяща се до защитената територия „Калиакра“, която е част от европейската мрежа „Натура 2000“. Документът, публикуван в Държавен вестник на 28 юли 2017 г., забранява не само новото строителство в зоната, но и широк кръг дейности, които са основен поминък на тукашното население. От списъка с табутата се разбира, че не могат да се орат ниви, не е допустимо отглеждането на царевица, слънчоглед, салати и тикви, боб и леща, лук и картофи, лавандула и т.н. Освен това залесяването не е е разрешено и не може да се ловят риба и миди на 15 км навътре в морето. Забраната за земеделие и риболов засяга над 25 000 добруджанци. Още по-скандалното е, че Димов е забранил на стопаните да сеят и садят, но великодушно е разрешил всички инвеститори, които са се снабдили с разрешителни за строеж, да си осъществят проектите.

Заповедта на министър Димов е поредният абсурден ход на българските власти по казуса „Калиакра“, който продължава да генерира скандали вече 10 години. След дълга наказателна процедура ЕК заведе дело в Съда на ЕС и страната ни беше осъдена, защото е допуснала строителство на вятърни централи и голф комплекс да застраши ценна растителност, птици и животни. Според решението на съда, ако до септември 2017 г. София не вземе мерки, започва да цъка часовникът за глоби – по 20 000 евро всеки ден до отстраняване на нарушенията плюс еднократна многомилионна глоба. Според съда България е нарушител на евродирективите с допускането на вятърните електрически централи на „АЕС Гео Енерджи“ ООД, „Дисиб“ ООД и „Лонгман Инвестмънт“ ООД, „Калиакра уинд пауър“ АД, „ЕВН Енертраг Каварна“ ООД и „Вертикал – Петков и с-ие“ ООД, както и на съоръженията на голф курорта „Трейшън клифс“.

През юли екоминистърът триумфално обяви, че е постигнал огромен успех, като е убедил Брюксел, че България слага точка на нарушенията и на всякакво ново строителство в „Калиакра“, и така е спасил страната ни от глоби. Нещо повече – българските преговарящи успели да издействат пощада за перките, които смущават птиците, и нямало да се налага съоръженията да се разрушават и инвеститорите да търпят загуби и после да съдят България затова.

На фона на тези уж добри новини вчера избухнаха протестите, защото се разбра, че министърът кой знае защо е забранил не само строителството, но и земеделието.

„Поминъкът ще бъде напълно унищожен, в това число рибарство, селско стопанство, туризъм, лов и въобще всички стопански дейности. До вчера вие сте имали лозе, днес вече не може да имате. Днеска там ще бъдат някакви измислени степи. До вчера вие сте гледали пъпеши, дини, пипер и т.н… Най-обикновените хора ще пострадат от това. За туризма въобще да не говорим. Забранява се абсолютно всякакво строителство – няма значение дали са екокъщи, вили, малки семейни хотелчета. Всичко се забранява“, обясни вчера по БНР Виктор Лучиянов, участник в протестите и общински съветник в Балчик. Това е „смъртна присъда за земеделието“, казаха други протестиращи. Днес те ще блокират международния път Варна-Констанца.

„Според мен е недопустимо най-бедната държава в ЕС и един от регионите в България, който се обезлюдява масово, именно поради липсата на поминък, да му бъде отнета възможността за физическо оцеляване на хората тук“, коментира Нина Ставрева, кмет на Шабла.

Искрата на протестите пламна заради насроченото за вчера обществено обсъждане на плана за управление на защитената зона „Калиакра“ в Шабла и Балчик. Недоволните направиха жива верига, за да попречат на пратениците на екоминистерството да участват в дискусията и да защитят забраните, включени в заповедта на Нено Димов. Така се стигна до намесата на жандармерията. Чиновниците от МОСВ влязоха през страничен вход, но протестиращите нахлуха в сградата и провалиха обсъждането на проектоплана. Според гневните хора екочиновниците са чертали зоната, без изобщо да знаят какво има и какво се произвежда там. Те дадоха пример, че в защитената територия е включено дори летището в Балчик, което е действащо.

Министърът избра странен подход да тушира напрежението – по същото време свика спешен брифинг в София. И отново не успя да обясни защо имаме главоболия с ЕК заради ветропаркове и голф игрища, а той забранява земеделието.

„Заповедта забранява разораване, залесяване и създаване на трайни насъждения. Допуска паши и косене“, посочи министърът и подчерта, че без неговата заповед щели да започнат тежките глоби. И освен това щяло да се наложи да се изпълни решението на съда и да бъдат събаряни къщи, вилни селища, хотели, ветрогенератори, инфраструктура и да се възстановяват унижожените степи, пасища и ливади. Димов обясни, че в Испания, в Гърция, Ирландия са рушили сгради и съоръжения заради подобни казуси. Никъде в документите на ЕК и на Съда в ЕС обаче не се споменава, че има проблем със земеделието в защитената зона.

Димов „утеши“ земеделците от Приморска Добруджа, че ще могат да получат парични компенсации по три европейски програми – „Околна среда“, Програмата за селските райони и „ЛайФ“. Не стана ясно какви са размерите на обезщетенията.

Коалицията „За да остане природа в България“ вчера обвини министъра в „манипулативно изведен резултат от съдебното дело на ЕК заради застрояването на Калиакра“ и настоя министерството да се съобрази с решенията на Европейския съд в Люксембург и да не се опитва да прави политически сделки с когото и да е било в полза на олигархични кръгове в България.

„Решенията на Европейския съд задължават България да възстанови унищожените степи и коридори за миграция на птици в зоната Калиакра от европейската екологична мрежа Натура 2000 от строителството на ветрогенератори и голф игрище, защото българското правителство ги е разрешило незаконно – в нарушение на европейските директиви, унищожени са ценни степни местообитания и са поставени в риск мигриращите птици“, коментират от коалицията. Решенията на Европейския съд задължават България да демонтира и възстанови степите на мястото на построените генератори и голф игрището, а всички други мерки са само за отклоняване на вниманието, твърдят още природозащитниците.


Защитена зона „Комплекс Калиакра“, която предстои да бъде обявена, се намира в землищата на с. Тюленово, община Шабла, с. Камен бряг, с. Свети Никола, с. Българево, Каварна, с. Божурец, с. Топола, община Каварна и Балчик, община Балчик, с обща площ 483 362. 770 декара, от които 437.272 кв. км са морски пространства.

СЕГА

http://www.segabg.com/article.php?id=866732

More in Политика

радев-силяновска

Силяновска искала да говори с Радев във Ватикана, той я кани в София

май 23, 2024
ezgif-3-228be48fba

Изтече таен запис №3 на Кирил Петков: Даваме Горанов на „Магнитски“… АУДИО

май 21, 2024
пееф

Пеевски: Нещата са чудовищни! Асен Василев искаше да е премиер, Христо Иванов – президент

май 21, 2024
phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024