Политика

НАГЛОСТ! ГЕРБ-ерка си направи частна детска градина в общинско заведение в Перник, кръсти го „Бедни и богати“, чака финансиране от държавата!

НАГЛОСТ! ГЕРБ-ерка си направи частна детска градина в общинско заведение в Перник, кръсти го „Бедни и богати“, чака финансиране от държавата!

ГЬОРЕВА1502182372

Скандалите около частната детска градина на общинската съветничка от Перник Румяна Гьорева се разрастват.  Стана ясно, че шефката на общинските съветници на ГЕРБ в местния парламент си е направила детска градина в сграда на общинско детско заведение, точно когато частните градини ще започнат да получават държавно финансиране от данъкопладците.

За целта на градината си, тя взе част от сграда на най-съсипаната общинска детска градина в Перник – тази до Енергото, разказва местният сайт „За Перник“. След това направи козметичен ремонт, боядиса я отвън и сложи дограма.

Но това вбеси родителите, чиито деца ще учат в държавната градина:

„Защо делите децата на бедни и богати“

„Защо ни взехте помещенията за народни танци и ги дадохте за частна детска градина“

„Браво на ГЕРБерите, много бързо забогатяха. Перничани, защо спиме, защо мълчиме?“

„Къде ще играят нашите деца – дворът на кой ще бъде – на частната или на държавната градина“, питат се родители, чиито деца посещават държавната детска градина в писмо, изпратено до съветници и медии.

Появи се и прякор на детската градина в обществото: „Бедни и богати“, заради разделението на децата заради нея. Идеята да се даде половината общинска градина за частна се оказва гаф. Този гаф е минал на гласуване на Общински съвет на 19 януари 2017 г. Приема се с мнозинство. Тогава почти никой от съветниците на Перник не знае, че това е градина за…председателя на групата на ГЕРБ в Румяна Гьорева.

„Не знаехме, че е за нея„, е най-честият отговор, който чуваме от съветници. От стенограмата на заседанието се вижда, че самата Румяна Гьорева мълчи по темата. И гласува „ЗА“. Тя не казва, че има намерение да прави своя детска градина. Не е длъжна. Доказателство за намерението й обаче намираме в Търговския регистър, където десетина дни преди заседанието на Общинския съвет, Румяна Гьорева е регистрирала своя фирма.

Вече всичко е ясно. Румяна Гьорева е знаела, че прави детска градина, гласувала е „ЗА“ половината общинска градина до Енергото да стане частна, след това си я взема под наем, като си отваря опция да си приспада ремонтните дейности от наема.

По време на скандалното гласуване лидера на БСП Перник Кирил Леонов отново не е в зала. Той „НЕ ПРИСЪСТВА“ в над 200 гласувания от началото на мандата на Общинския съвет. Но в зала е общинската съветничка Ралица Андреева, която предусеща какво ще стане:

„Не мисля, че е редно в една сграда да се намират две детски градини, едната общинска, другата частна. По тази причина аз ще се въздържа. Не считам за целесъобразно, не считам за редно при това, че притеснени родители има, в едно и също място да се помещават частна и общинска детска градина. Това създава притеснение за родителите, това в някаква степен ще създаде дискомфорт и за децата“, казва съветничката Ралица Андреева.

Отделно напрежение съзрява и сред родители, решили да проучат как седят финансово нещата с новата частна градина. „Таксата е безбожно скъпа, затова което се предлага. Вътре не е нищо особено, вън е потресаващо. В Перник има направени чудесни детски градини, които струват 45 лева. Още повече, че на частните детски градини вече ще им плаща държавата и е кожодерство да се искат суми от родителите, без реално да се предлага нищо повече от държавните градини“, смятат родители.

Хората са шокирани от безочливостта на ремонта, който цели да покаже, че едните са бедни и втора ръка деца, а другите не. Според перничани много неморално е по този начин да се делят децата. Това в Европа е крайно недопустимо. 

Yana: Много лоша идея за частна и държавна детска градина на 1 място.

Simona:  Гледката е ужасна,нямам нищо против частните детски градини, но да се разделят така децата още от малки пред очите им.От тази идея ми се повръща даже. Извинявам се за израза. Сменена е дограмата. Което междудругото е хубаво,но идеята ми е друга на мен.Безхаберието на държавата ни към нашите и неините деца.Разделението пред очите им.И отговора на родителя който ще му зададе детето-Защо моя приятел ходи в хубавата детска градина ,а аз не.

Snejana: ама трябвало е и общият вход да го боядисат до половината….малоумщина…моето дете ще ходи в сивата част..не знам как ще му обяснявам..!

Адели:  Като цяло сградата така е не естетична. А децата още от малки трябва да ги учим на естетика.
Предлагам да се направи подписка с която Общината да извърши нужният ремонт или да изисква от частникът.

Сергей: Малко е циганско

И с това скандалите около ГЕРБ-ерската детска градина не спират.

Въпреки огромната държавна субсидия, чува се, че частната детска градина на общинската съветничка Румяна Гьорева ще събира огромни суми от клиентите си. Тоест веднъж държавата ще й плаща, за да гледат децата, втори път родителите ще се бръкнат със суми около 500 лв. месечно, както обявиха майки, поинтересували се от цената. „Очевидно тук идеята е печелбарство. Не виждам нищо по-различно от частните детски градини, а в Перник вече има много добри„, шокирана е майка, която казва, че детето й е най-важното за нея и не иска да прави компромиси с него.

В Перник вече претърпя фиаско опит за скъпо частно училище, което изтрая едва няколко години. Какво ще стане с този проект за скъпа частна градина в порутена сграда, предизвикала толкова негативизъм и възмущение още преди да е отворила, ще видим.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Skandalite-okolo-chastnata-detska-gradina–Bedni-i-bogati–na-GERB-erkata-Gyoreva-se-razrastvat/133702/2/48

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024