Политика

ТОТАЛНО ПАДЕНИЕ: Борисов лъже от името на президента Радев!

ТОТАЛНО ПАДЕНИЕ: Борисов лъже от името на президента Радев!

280-169477-1_wide

Корнелия Нинова смята, че Бойко Борисов е излъгал, когато е обявил, че се е разбрал с президента за начина на сформиране на бъдещия антикорупционен орган.Лидерката на БСП даде пресконференция в централата на партията заедно с колегата си Жельо Бойчев. Нинова обясни, че е провела редица разговори – с президента и други фигури, за алтернативен проект за антикорупционен орган.

Тя коментира: „По отношение на изявеното от г-н Борисов – че се били разбрали с президента Радев по антикорупционното звено – предлагам ви да не бързаме с това заключение. Предлагам ви да чуем президентът Радев какво мисли, какво е неговото мнение по този въпрос – дали са се разбрали. Защото дотука сме чули само едната страна. Предполагам, че скоро ще можете да чуете и другата страна и тогава да си правим заключения. Но изразявам нашето или моето лично впечатление от това изречение на г-н Борисов. Дълбоко се опасявам, че двамата не са се разбрали и че г-н Борисов излъга. Но питайте президента Радев за неговото становище. Не мога да говоря от негово име.”

Корнелия Нинова обясни, че тези дни е провела много разговори във връзка с проекта на БСП за антикорупционен орган – с президента, с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на Висшия адвокатски съвет, с председателя на Върховния административен съд Георги Колев. Не успяла да се свърже с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който бил в отпуск. От неговия екип обаче потвърдили, че ще се включат в консултации, инициирани от БСП, които ще са в периода 21 август – 10 септември.

„Червените” предлагат антикорупционният орган да се образува чрез отделяне на съответното специализирано звено от ДАНС в самостоятелна структура. Нинова иска президентът Радев да назначава председателя на новия орган, а депутатите да избират членовете му с квалифицирано мнозинство от две трети от народните представители.
Това е в противовес на предложения от правосъдното министерство вариант – органът да е компилация от няколко съществуващи структури и съставът му да се избира от парламента.
От приказки за съдебна реформа да преминем към действие, призова днес Корнелия Нинова.

Тя не се съгласи след въпрос на „Флагман”, че новият антикорупционен орган няма нищо общо със съдебната власт. Нинова заяви, че БСП предлагат този орган да има разследващи функции, а от качеството на разследването често зависело дали ще има справедлив съдебен процес.

На питането на „Флагман” – дали в БСП са обсъждали как ще гласуват по отношение на кандидатурите на ГЕРБ, ДПС и „Обединените патриоти” за членове на Висшия съдебен съвет, тя отговори, че това още не се е случило. Но добави, че изборът на членовете на ВСС е второто ключово важно нещо за съдебната реформа заедно с антикорупционния орган.

Корнелия Нинова обяви, че не са обсъждали в парламентарната група да дадат на Конституционния съд обнародваните от президента промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). С тях представителите на властта вече ще бъдат съдени в Специализирания наказателен съд. Макар че БСП гласуваха „против” промените, Нинова даде да се разбере, че ще спрат дотук.

Измененията в НПК обаче се счита, че са инспирирани от главния прокурор с цел контрол върху съдебния процес. Това поставя въпроса дали БСП не се страхува от конфронтация с Цацаров, избягвайки битка в Конституционния съд.

Флагман.бг, Би нюз

http://www.bnews.bg/article/228418-totalno_padenie_borisov_lazhe_ot_imeto_na_prezidenta_radev

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024