ОБЩЕСТВО

ББС: Мигрантите прескачат „Великата Българска стена“ със стълба и с помощ от граничарите!

ББС: Мигрантите прескачат „Великата Българска стена“ със стълба и с помощ от граничарите!

МИГРАНТИ699-165227-1_wide

Репортаж на БСС разказва как от двете страни на граничната ограда се поставят стълби, за да могат мигрантите да прескочат от  турската граница на българска територия. Очевидци свидетелстват, че тенденциите в последните месеци е мигрантите да плащат на място подкупи на граничните полицаи, за да влязат в страната.

В репортажа са интервюирани мигранти, експерти, представители на Българския хелзински комитет и Български червен кръст.

“Корупцията в тази страна подкопава и сигурността на Европейския съюз, отбелязва авторът на репортажа. Дори според някои мигранти пресичането на тази външна граница с ЕС не е просто лесно, но и често улеснено от българската гранична полиция срещу малко пари.”

Там където пресякохме границата, оградата все още се изграждаше, така че каналджиите повдигнаха оградата и минахме под нея. Дупката беше тясна, трябваше да легнем на земята, а те да ни издърпат за ръката, разказва в центъра за настаняване в Овча Купел Марина от Афганистан, стигнала до България миналата година.

По думите и преминаването на границата е било лесно на фона на приема, който нейната група получила от полицията, когато били хванати от другата страна. Мъжете не оказаха съпротива, но полицията използва електрошок, а не бе необходимо.

Федула, кюрдка от Сирия, разказва, че за нея съпруга и и четирите им деца, влизането в България било много по- лесно от преминаването на предшните части от маршрута им за бягство от джихадистите в нейната родина. Приятел ми каза, че поставят стълби от двете страни на оградата, просто се качваш и слзаш. Попитана къде е граничната полиция в този момент, Федула обяснява: “Камерите не работят. Хората уреждат камерите да се изключат.”

Пред британската медия Илиана Савова, директор на програмата- Правна защита за бежанци и мигранти в БХК казва, че от 2014г. са интервюирали всеки, когото видят на границата или в центровете за задържане. В последно време хората споделят, че самите гранични полицаи ги пускат срещу подкуп, получен на място. След това ги натоварвали на камиони и ги закарват в страната.

Тази нова тенденция, която идентифицирахме през първата половина на 2017г., доведе до нулеви сведения за полицейско насилие и ибутвания, казва Савова. Това, което правят- те са силно замесени в трафика на хора.  Не ги бият, защото няма да бият клиентите си, добавя тя.

Би нюз

http://www.bnews.bg/article/229406-bbs_migrantite_preskachat_velikata_balgarska_stena_sas_stalba_i_s_pomosht_ot_granicharite

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024