ОБЩЕСТВО

Нов грабеж с нови правила в закона за местните данъци и такси: такса „смет“ може да скочи в пъти!

Нов грабеж с нови правила в закона за местните данъци и такси: такса „смет“ може да скочи в пъти!

smet-1

 

Радикални промени в определянето на такса смет одобри на първо четене парламентарната бюджетна комисия, съобщи БТВ.

Новите правила в закона за местните данъци и такси, които бяха одобрени от депутатите от бюджетната комисия, предвиждат „замърсителят да плаща“. Това на практика означава драстично увеличаване на битовата такса смет и именно затова е възможно измененията да влязат в сила след местните избори (есента на 2019 г.). Засега се предвижда това да стане от началото на 2019 г., но промените срещнаха отпор и от страна на общините, и на бизнеса.

Проектът предвижда общините да избират между 3 варианта за изчисляване на таксата – на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални торбички.

Според сдружението на общините обаче тези правила са трудно приложими, създават риск от нерегламентирани сметища, а в някои общини като София например може да доведе до драстичен скок на битовата такса смет за отделни домакинства.

Причината – в момента бизнесът плаща 70% от разходите за смет, а битовите потребители – 30 на сто. С промените съотношението ще се промени. Не е изключено на места таксата за бита да скочи над два пъти. „Предвижда се справедливо определяне на битовите отпадъци – на база генерирани количества. На принципа „замърсителят плаща”, обясни Бойко Атанасов – зам.-министър на финансите.

Красимир Живков, зам.-министър на околната среда и водите, заяви, че така ще има ръст на разделното събиране, а до 2020 г. 50% от отпадъка трябва да може да се рециклира.

По думите на председателя на постоянната Комисия по местно самоуправление и нормативна уредба към Столична община Орлин Иванов това на практика означава драстично увеличаване на битовата такса смет. Той е категоричен, че по този начин за големите общини, каквато е Столична, ще бъде нарушен балансът при разпределянето на финансовата тежест и 70% от нея ще бъде посрещаната от гражданите, не от бизнеса.

„Проблем ще бъде предложената основа за начисляване, защото на практика е невъзможно да се посочи кой точно е ползвателят и съответно замърсителят. Накрая ще се стигне до „данъчна миграция“ и хората масово ще си сменят адресните регистрации с такива в малки общини, за да плащат по-малко за такса смет“, обясни Иванов, цитиран от Инвестор.бг.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че, за да има приет закон, трябва да има основа, върху която да се работи. Тя припомни, че има 264 общини в България и няма как всяка от тях да бъде оставена сама да решава. По думите ѝ отлагането на приемането на закона на първо четене не е решение, защото този въпрос вече се отлага твърде дълго.

Източник: Nbox.bg

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_18273284_40_0

ЕК: България не е готова за приемането на еврото

юни 26, 2024
toshko-radev

Тошко Йорданов предложи на Радев президентска република

юни 26, 2024
1719320360-sistemen-bufer-6

Пак жестока касапница на пътя: Млад полицай е загинал в мелето, почернило Варна. Детенцето му е в реанимация / СНИМКИ

юни 25, 2024
960x540

Посланикът на САЩ: Москва разбра, че България вече не е лесна мишена – благодарение на нашето сътрудничество

юни 25, 2024
big_big_big_big_d32f5b4e71fa344583be0931e8914043-27aed9c

БСП след срещата с президента: Ще говорим с всички, ако се стигне до трети мандат

юни 25, 2024
snajperisti-bankya

Радев разпорежда проверка дали снайперисти пазят къщата на Борисов в Банкя

юни 24, 2024