Политика

Станишев обвини германски министър в „скандална дискриминация и антиевропейско поведение“, защото реже България от Шенген!

Станишев обвини германски министър в „скандална дискриминация и антиевропейско поведение“, защото реже България от Шенген!

станишев18
Като „скандална дискриминация и антиевропейско поведение“ определи Сергей Станишев думите на германския вътрешен министър, че не вижда скоро България в Шенген.
„Такива изявления най-много нарушават и подкопават доверието в Европейския съюз“, заяви още лидерът на ПЕС и бивш премиер по повод думите на Томас де Мезиер, че не вижда възможност заедно с Румъния да влезем бързо в Шенгенското пространство, предаде БТА.

„България и Румъния са изпълнили всички критерии за присъединяване към Шенген. Правителството ни трябва да има ясен план за влизане в еврозоната“, заяви още Станишев пред журналисти в Ямбол, където  откри офис на европейските социалисти и се срещна и разговаря с граждани.

Той допълни, че присъединяването към еврозоната е много важно за България и ние трябва да имаме национално решение и план, тъй като това е ядрото на интеграцията в Европейския съюз.

Германия не иска нови страни да се присъединяват към Шенгенското пространство за свободно движение в близко бъдеще, заяви по-рано днес в Брюксел гМезиер, реагирайки на предложението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер всчки страни членки на ЕС да бъдат допуснати.

Водещи австрийски политици от различни партии подкрепиха тази позиция и също отхвърлиха плана на Юнкер за разширяване на еврозоната.

Европейската комисия предложи България, Румъния и Хърватия да бъдат включени в Шенгенското пространство в реч на Юнкер, произнесена броени седмици преди парламентарните избори в Германия и Австрия. Де Мезиер уточни, че споделя визията на Юнкер.

„За да сме честни обаче, ще има дълъг път за изминаване“, добави германският министър.

В Австрия пък партийни лидери изразиха съмнение дали потенциалните нови страни членки на Шенген ще могат да изпълнят изискванията в областите на икономиката и сигурността .

Dir.bg

Политика

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024