Политика

Безпрецедентно! Кабинетът на война с медиите, журналисти излизат на протест в сряда!

Безпрецедентно! Кабинетът на война с медиите, журналисти излизат на протест в сряда!

МС1490763408-1

Протест на журналистите е насрочен в сряда от 9 часа пред Министерския съвет, след като Правителствената информационна служба официално публикува ултиматум на вицепремиера Валери Симеонов към медиите, на които даде 24 часа да се извинят за негови собствени думи, изказани в ефира на Нова телевизия. Това е безпрецедентен акт в българската история, какъвто не е имало нито по царско, нито по соцвреме, а още по-малко за 28 години (без 1 месец) демокрация. Съобщението е изпъстрено с фрази като „скърцащи със зъби журналистки”, които са абсолютно недопустими в цивилизована страна при отношенията власт – медии.

Не върши работа и полуоправданието на вицепремиера Томислав Дончев, за когото досега бяхме чували, че бил философ, учител и кмет, а той твърди, че е бил и журналист (което явно не е направило никому впечатление, след като е останало тайна). Според него публичните заплахи не били заплахи, а заплахите „на кюше” били истински. Това вицепремиерът заяви в нарочна неделна извънредна пресконференция на ГЕРБ.

В същото време Нова телевизия изтри записа от другото скандално участие в сутрешния й блок в петък, в което депутатът от ГЕРБ, бламиран от собствената си партия за шеф на Комисията по досиетата Антон Тодоров, също отправи заплахи, или груби намеци, към водещия Виктор Николаев. Това става, след като медията изчака първо ГЕРБ да се разграничат от позициите на представителя си, а след това му скочи.

„Не съм давал ултиматум, а възможност на набедилите ме в неизвършено престъпление медии да избегнат съдебен процес – особено държавните БНТ и БНР. Сега просто ще си потърся правата в съда. Както всеки човек може да види и чуе от записа, дори за миг не съм заплашил Виктор Николаев – напротив, темата през цялото време бяха компроматните атаки на БСП и как те могат да спретнат на всеки човек един „-гейт“.

С Виктор се чух по обяд след интервюто и се смяхме колко е абсурдно да се говори за заплахи.

Корпоративните медии в страната са свикнали да мачкат и унижават всекиго, но този път за закуска попаднаха не на крехко пиле, а на таралеж. И ще им приседне„.

 Това написа вицепремиерът Валери Симеонов във Фейсбук, след като изтече 24-часовият срок, който даде на трите големи телевизии и БНР да му извинят.

Няколко часа преди това Симеонов заяви пред телевизия БИТ: „Ще се отива на съд, след като няма извинение от четирите медии. Не е уместно използването на думата ултиматум, за да се формулират действията ми“.

 

Очаквах, че шефовете ще проявят жест на добра воля, защото ръководствата на тези медии са сгазили закона. Това би спестило съдебните дела. Не толкова БТВ и Нова , а най-вече БНТ през последните дни въртят обвинения към вицепримиера. БНТ и БНР да се бяха извинили и това щеше да доведе да не се водят деля“, обясни още Симеонов.

 

Той спомена, че се е запознал с Диков през 1995-а, когато е поканил водещи журналисти да обучавате екипа на телевизия „Скат“. „ И тогава запомних, че винаги се търсят двете страни. Това е основно правило в журналистиката. Къде бе представена моята позиция в националните медии. Когато вадиш пасаж и отправяш обвинение, трябва да потърсиш и другата страна. Трябва да вземеш мнението и на Виктор Николаев. Защо никой не говори с него? Валери Симеонов не бе потърсен за мнение. Ако искам да плаша някого, щях ли да го направя в ефир. Целта на тези четири медии бе да ме оклеветят. Спрямо мен бе приложено измислено престъпление“, каза още вицепремиерът.

Епицентър, 19 минути

http://epicenter.bg/article/-Ultimatumat-izchete–Valeri-Simeonov-sadi-BTV–Nova-tv–BNT-i-BNR-za-kleveta/138044/2/48

 

Политика

More in Политика

ezgif-3-228be48fba

Изтече таен запис №3 на Кирил Петков: Даваме Горанов на „Магнитски“… АУДИО

май 21, 2024
пееф

Пеевски: Нещата са чудовищни! Асен Василев искаше да е премиер, Христо Иванов – президент

май 21, 2024
phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024