ОБЩЕСТВО

Ексклузивно! Бунт в авиобаза ”Граф Игнатиево”, пилотите отказват да летят заради критична ситуация!

Ексклузивно! Бунт в авиобаза ”Граф Игнатиево”, пилотите отказват да летят заради критична ситуация!

Авиоden-na-otvoreni-vrati-v-aviobaza-graf-ignatievo-9422
Планираните за днес учебни полети в авиобаза „Граф Игнатиево“ са отменени, защото пилотите са отказали да летят.
Бойните пилоти масово са докладвали, че се чувстват психологически непригодни да летят. Ще бъде носено само дежурството по Air Pоlicing, в което до края на месец октомври участват италиански изтребители.

Днес е трябвало да се проведат регулярни тренировъчни полети в авиобазата, която е въоръжена с изтребители МиГ-29.

Според информация на БНР така бойните пилоти изразяват своята демотивираност и разочарование от поредното спиране на проекта за придобиване на нов изтребител за ВВС.

Само преди месец Народното събрание фактически рестартира процеса на избор на нов изтребител, с което практически прати подмяната на изтребителите МиГ-29 някъде далеч в бъдещето. Това стана след приемането на крайно спорен доклад от временната парламентарна група, която трябваше да проучва процедурата по избор на нов изтребител.

Проблеми има и с новодоставените двигатели за самолетите МиГ-29, които не могат да бъдат използвани поради липса на оригинални протоколи от завода производител.

По източници на АЕРО проблемите с двигателите РД-33 са още по-дълбоки. Един от моторите ремонтирани в Полша вече е дал отказ в системата за управление на соплото. Двигателят е бил в гаранция. Отказ е имало и в един от двата ремонтирани в Русия РД-33, които бяха доставени тази пролет. Моторът е заклинил и също е предявена гаранция.

Освен това в авиобазата отново няма смазочни материали. Така, дори и осемте двигателя от Русия да бъдат вкарани в експлоатация, няма да има масло за тяхната разконсервация и полети с тях.

През май – юни 2017 г. се стигна практически до спиране на полетите заради липса на масло. Тогава военният министър Красимир Каракачанов обеща решаване на логистичните проблеми и повече нальот за базата.

От сайта на МО се вижда, че на 17 октомври 2017 г. е пусната обществена поръчка за доставка на гориво-смазочни материали, включително и авиационно масло с марка МС-8рк. Крайният срок за подаване на офертите е 22 ноември 2017 г., което значи че процедурата едва ли ще бъде приключена до края на годината, а материалите по нея могат да се чакат чак догодина.

„Бойната авиация е в критично състояние, пилотите летят опасно малко и има реална опасност от инциденти“, заявиха пилоти от авиобазата.

От пресцентъра на ВВС заявиха, че проучват ситуацията, но все още нямат информация. Същото коментираха и от Министерството на отбраната.

В авиобазата днес се очаква да пристигнат полски самолети, тъй като следващата седмица е планирана двустранна тренировка.

Dir.bg

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024