ОБЩЕСТВО

Ексклузивно! Бунт в авиобаза ”Граф Игнатиево”, пилотите отказват да летят заради критична ситуация!

Ексклузивно! Бунт в авиобаза ”Граф Игнатиево”, пилотите отказват да летят заради критична ситуация!

Авиоden-na-otvoreni-vrati-v-aviobaza-graf-ignatievo-9422
Планираните за днес учебни полети в авиобаза „Граф Игнатиево“ са отменени, защото пилотите са отказали да летят.
Бойните пилоти масово са докладвали, че се чувстват психологически непригодни да летят. Ще бъде носено само дежурството по Air Pоlicing, в което до края на месец октомври участват италиански изтребители.

Днес е трябвало да се проведат регулярни тренировъчни полети в авиобазата, която е въоръжена с изтребители МиГ-29.

Според информация на БНР така бойните пилоти изразяват своята демотивираност и разочарование от поредното спиране на проекта за придобиване на нов изтребител за ВВС.

Само преди месец Народното събрание фактически рестартира процеса на избор на нов изтребител, с което практически прати подмяната на изтребителите МиГ-29 някъде далеч в бъдещето. Това стана след приемането на крайно спорен доклад от временната парламентарна група, която трябваше да проучва процедурата по избор на нов изтребител.

Проблеми има и с новодоставените двигатели за самолетите МиГ-29, които не могат да бъдат използвани поради липса на оригинални протоколи от завода производител.

По източници на АЕРО проблемите с двигателите РД-33 са още по-дълбоки. Един от моторите ремонтирани в Полша вече е дал отказ в системата за управление на соплото. Двигателят е бил в гаранция. Отказ е имало и в един от двата ремонтирани в Русия РД-33, които бяха доставени тази пролет. Моторът е заклинил и също е предявена гаранция.

Освен това в авиобазата отново няма смазочни материали. Така, дори и осемте двигателя от Русия да бъдат вкарани в експлоатация, няма да има масло за тяхната разконсервация и полети с тях.

През май – юни 2017 г. се стигна практически до спиране на полетите заради липса на масло. Тогава военният министър Красимир Каракачанов обеща решаване на логистичните проблеми и повече нальот за базата.

От сайта на МО се вижда, че на 17 октомври 2017 г. е пусната обществена поръчка за доставка на гориво-смазочни материали, включително и авиационно масло с марка МС-8рк. Крайният срок за подаване на офертите е 22 ноември 2017 г., което значи че процедурата едва ли ще бъде приключена до края на годината, а материалите по нея могат да се чакат чак догодина.

„Бойната авиация е в критично състояние, пилотите летят опасно малко и има реална опасност от инциденти“, заявиха пилоти от авиобазата.

От пресцентъра на ВВС заявиха, че проучват ситуацията, но все още нямат информация. Същото коментираха и от Министерството на отбраната.

В авиобазата днес се очаква да пристигнат полски самолети, тъй като следващата седмица е планирана двустранна тренировка.

Dir.bg

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_122

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев продават Първа инвестиционна банка, ясни са мераклиите да я купят

май 20, 2024
пловдивчанин

57-годишен пловдивчанин е в неизвестност от 6 месеца, апартаментите му са продадени

май 19, 2024
960x540

Музеят на сатирата в Габрово издокара Христо Иванов като тлъста куртизанка по жартиери и мазно кафе

май 18, 2024
3304fa90f521d83df63fc0ab1522882e

40% от българите не са прочели нито една книга миналата година, близо 2/3 не са ходили на театър

май 18, 2024
phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
1249613

Колтуклиева: Личният му „Лексус“ стои в двора на кооперацията, а борецът за евроценности използва държавата за лична употреба

май 17, 2024