Европа

Каталуния отвръща на удара след суспендиране на автономията от Мадрид! Многохиляден половинкилометров протест в Барселона!

Каталуния отвръща на удара след суспендиране на автономията от Мадрид! Многохиляден половинкилометров протест в Барселона!

pc-140911-catlan-independence-01_1ae8cca5269d950e052ac1298f586fff

Протестиращи от цялата страна се събират в Барселона, за да се включат в голямата демонстрация в защита на правата и свободите. Тя бе свикана от организацията „Маса за демокрация” преди 4 дни, след като испанският министър-председател обяви, че днес ще задейства член 155 от конституцията, предава бТВ.

Същата организация свика и големият 300-хиляден митинг и общата стачка на 3 октомври в Барселона.

 

Множеството изпълва половинкилометров участък, предава пратеникът на Нова тв в Барселона.
Към протестната акция са се присъединили премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон, неговият заместник Ориол Жункерас и други членове на регионалното правителство.

Испанското правителство започна днес процеса по суспендиране на автономията на Каталуния, заяви премиерът Мариано Рахой след извънредното правителствено заседание.

Той обяви, че ще бъдат орязани правата на каталунския парламент, регионалното правителство ще бъде уволнено и ще бъдат свикани нови регионални избори в срок от шест месеца. Пучдемон и останалите лидери на размирната провинция пък са заплашени със съд и затвор.

Всеки двама от трима каталунци са против прилагането на член 155 от конституцията на Испания и отнемането на автономията.

Половината от населението на Каталуния обаче настоява за единство на цялата Испания.

Срещу решението тази вечер по улиците на Барселона излизат протестиращите, обединени от лозунга „Нападнати, но никога победени“.

Всъщност член 155 от испанската Конституция никога не е прилаган за последните 40 години. И именно, защото никой не е предполагал, че ще го използва, този текст не е развит в закон.

Мярката е крайна и означава, че държавата ще поеме политическия контрол върху автономната област.

Епицентър

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024