ОБЩЕСТВО

Назрява грандиозен скандал! Браншова организация се опитва нагло да заличи имената на българските извори!

Назрява грандиозен скандал! Браншова организация се опитва нагло да заличи имената на българските извори!

ЕМИ.20120928.ggjlzxadpr
Споровете между браншовите организации по отношение на бутилираните води продължават да са централна тема във водната индустрия. Темата се разгоря след като бе гласуван на първо четене Законопроектът за храните. За повече подробности по темата БЛИЦ потърси Емил Георгиев, изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите. Ето как Георгиев отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.
– Г-н Георгиев, на първо четене в пленарна зала бе гласуван Законопроектът за храните. Какво се случва при бутилираните води, където има спорове между браншовите организации и как това би повлияло на потребителите?
– Законопроектът е един много добър закон от гледна точка на защита интересите на потребителите в целия хранителен отрасъл. Тъй като темата е бутилирани води, ще коментирам само раздел води. Разделът е направен от специалисти и експерти по начин да съответства максимално на европейската Директива, което от своя страна по най-добър начин гарантира защитата и правото на информиран избор на потребителя. С този нормативен акт в сектор води ние от Федерацията на потребителите в България сме убедени, че ще се преодолеят нарушенията и хаоса п ри бутилираните води, което е факт от години.
– Водата е най-важният продукт за човека, а Вие говорите за сериозен хаос и нарушения в при бутилираните води у нас. В какво се изразява по конкретно това?
– Грубите нарушения от страна на производителите са в етикетирането на бутилираните води. Ще дам само някои основни примера: На етикета не се изписва каква вода купуваме! Някъде съвсем нечетливо отзад или в страни с микроскопични и прозрачни букви може да има надпис, но той по никой начин не дава информация каква е водата. Това се прави от години от големи производители. Целта е потребителите да се объркват с някакви фирмени знаци и слогани. Това е опасно защото минералните и изворните води са съвсем различни продукти. Объркването между тях е недопустимо, тъй като има минерални води, които не са полезни за всекидневна употреба особено от малките деца.
Да не искате да кажете, че на етикета някъде е „скрит“ надписа на вида на водата, която пием?
– Правилно ме разбрахте, точно това искам да кажа. Имаме сигнали, сезираме непрекъснато ведомствата и най вече МЗ, но няма адекватна реакция, тъй като нормативната ни база в момента е несъвършена и позволява такива и други драстични нарушения. С новия закон за храните тези нарушения ще бъдат със сигурност пресечени.
– Какви са другите заблуждаващи търговски практики в етикетирането на бутилираните води, които вредят на потребителите?
– Много грубо нарушение на правата на потребителите , което е недопустимо съгласно европейския регламент е да се продават различни видове води под едно и също географско наименование. Това касае примери за предлагане на минерални и изворни води под едно географско име. Тези води нямат нищо общо като качества и характеристики. Потребителите са заблуждавани защото на етикета с огромни букви присъства наименование на минерална вода, вместо името на извора от който се бутилира изворната вода, така потребителите биват заблуждавани относно географския произход на водата. Това нарушение на практика води до сериозно объркване, също както по горе, каква вода купуваме – минерална или изворна. Всяка вода си има собствен извор и името му е основното при етикетирането! Недопустимо е да продължава да се предлагат води от различни извори и находища под едно географско наименование независимо, че са от един производител, Това категорично се забранява от Директива 2009/54/ЕС, но у нас е факт от години. И тъй, като този порочен тип практика ще бъде пресечен с новия Законопроект има силн и опити раздел води да бъде премахнат от онези производители, които са засегнати.
– Как така премахнат, нали цитираната Директива 2009/54/ЕС налага да имаме такъв регламент в националното законодателство и не бихме ли търпели сериозни санкции ако се случи такова развитие на нещата?
цялото интервю с Емил Георгиев може да прочетете тук:
https://www.blitz.bg/obshtestvo/nazryava-grandiozen-skandal-branshova-organizatsiya-se-opitva-naglo-da-zalichi-imenata-na-blgarskite-izvori_news554227.html

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024
IMAGE_13975557_40_0

Румънска реч оглася Слънчев бряг, украинки решиха проблемите на търговците / ВИДЕО

май 5, 2024
christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024