ОБЩЕСТВО

Хиляди пенсионери без увеличение на пенсиите! НОИ е залят от жалби в цялата страна!

Хиляди пенсионери без увеличение на пенсиите! НОИ е залят от жалби в цялата страна!

нои754-171130-1_wide

НОИ е залят от жалби от пенсионери в цялата страна, съобщи на блицконтрол в социалната комисия на Народното събрание социалният министър Бисер Петков.
Най-вероятно хиляди пенсионери не са получили обещаната индексация от 2.4% от 1 юли. Кабинетът увеличи минималната пенсия на два пъти до 200 лв., или с общо около 25%, а за всички останали пенсии в закона бе записано, че ще се повишат с 2.4%. Някои пенсионери не са получили реално дори и това минимално увеличение, пише в. „Сега“.

Проблемът бе поставен от депутата от БСП Милко Недялков, който сигнализира, че пенсионери от неговия регион – Ловеч, са се оплакали, че са получили по-ниско от 2.4% увеличение на пенсиите.
Бисер Петков, който, преди да заеме министерския пост, бе управител на НОИ, обясни, че през лятото и той е разбрал за проблема, макар и неофициално от осигурителния институт, и останал крайно изненадан. Пред  БНР той заяви, че е станала грешка при преизчисляването на новите пенсии. Някои пенсионери са получили с 2.4% по-ниска индексация на пенсиите си.

По думите на Петков причината за грешката е възникнала заради новата формула за индексиране, която се прилага от тази година. Министърът вече е поискал от НОИ официална информация за това колко души са получили по-ниско повишение.

Според Петков при преизчисляването на пенсиите, което става за първи път по новия механизъм, пенсиите са се върнали към датата на отпускане, след което са били актуализирани. „През 2008 година за определени пенсии има постановление, което им ограничава размера и е довело до там, че за определен брой пенсионери това увеличение не е 2,4%, а е по-ниско“, допълни социалният министър.

За решаването на проблема Петков предвижда в бюджета на общественото осигуряване да се въведе текст, който да не допуска процентът да бъде по-нисък, от този, който ще бъде определен в бюджета.

До тази година тези максимални суми са се увеличавали заедно с всички пенсии по швейцарското правило. Тази година обаче индексацията беше извършена по нов начин – не с процент върху размера на пенсията, а с увеличение на коефициента, който носи всяка година стаж във формулата. Така максималната сума останала без индексация и е попречила на пълно увеличение от 2.4% през юли. Министър Петков обеща, че за догодина ще запишат текст в закона, който да не позволява повече да се ощетяват пенсионерите при индексацията.

Би нюз

http://www.bnews.bg/article/230642-hilyadi_pensioneri_bez_uvelichenie_na_pensiite

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
затвор

Затвор „мечта“ за 42 милиона лева за ВИП персони отваря врати – без решетки, по двама в стая с отделен WC

април 29, 2024