убиец-тръмп1486280840-trrs

Американският президент Доналд Тръмп искал да увеличи драстично ядрения арсенал на страната. Това е заявил той по време на среща със съветниците си по националната сигурност през юли, съобщи NBC News, позовавайки се на три официални лица, които са присъствали в залата по време на изказването.

Тези разкрития идват, докато напрежението около Северна Корея остава високо и докато Тръмп се очаква да направи изявление относно това дали ще денонсира международното споразумение за ядрената програма на Иран, което беше сключено през 2015 г.

Тръмп е говорил за ядрените оръжия през юли, след като му е била показана диаграма, показваща, че запасите от американски ядрени оръжия са се понижили в сравнение с връхната си точка през 1960-те години, когато са били 32 000. При това Тръмп настоял, че иска да има същия брой ядрени оръжия сега.

Понастоящем САЩ имат около 4000 ядрени бойни глави според Федерацията на американските учени.

В публикация в „Туитър“ Тръмп написа по този повод, че „фалшивите NBC News измислиха история, че съм искал „десетократно“ увеличение на нашия американски ядрен арсенал. Пълна измислица, създадена да унижава. NBC = CNN!“

Тръмп добави в друга публикация в „Туитър“, че с всички фалшиви новини, генерирани от NBC News и други телевизии, „кога ще е подходящо да им бъде отнет лиценза? Лошо за страната!“

Тръмп коментира в интервю за „Ройтерс“ през февруари, че искал да гарантира, че американският ядрен арсенал е най-модерният в света.

Въпреки че президентите на САЩ са модернизирали ядрения арсенал през годините, добавянето към ядрения арсенал или изграждането на забранен тип оръжие би било нарушение на договорните споразумения, отбелязва NBC News.

Нюз БГ

https://news.bg/int-politics/tramp-iskal-drastichno-da-uvelichi-yadreniya-arsenal-na-sasht.html