Политика

БСП: Борисов е правил далеч по-груби квалификации към българите от Иво Христов, но никога не се е извинявал!

БСП: Борисов е правил далеч по-груби квалификации към българите от Иво Христов, но никога не се е извинявал!

 

-e1484729599440-1170x520

Напомняме, че далеч по-груби квалификации като „лош материал“, „прости“ и подобни по отношение на българите са правени от сегашния министър-председател, за които извинения не са поднасяни до този момент.

 

Това каза заместник-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Валери Жаблянов в декларация от името на група в отговор на декларацията на ГЕРБ, в която те поискаха оставката на депутата от БСП проф. Иво Христов, предаде Агенция „Фокус“.

 

„В тежките години на Втората световна война българският народ, неговите духовни водачи застанаха в защита на българските евреи. Със съвместните усилия на различни по своите идейни и политически убеждения, но демократично мислещи обществени слоеве, беше извършено дело, несравнимо по своя мащаб и краен резултат – спасяването на българските евреи. Тази историческа истина не може да бъде подменена, пренаписана или изкривена от заинтересовани политически среди и държави. Тя намери своето подобаващо място в отношението между българския и еврейския народ и се превърна в ценност на нашето междудържавно общуване“, каза Жаблянов.

 

Той отчете, че БСП е участвала в този исторически подвиг.

 

„Следователно напълно несъстоятелно е, който и да е било да поставя под съмнение нашата позиция, защото тя не е просто устно изразена както позициите на редица съвременни партии“, подчерта той.

 

„Ние изразяваме нашето дълбоко безпокойство и несъгласието политическата дискусия в днешното Народно събрание да бъде фокусирана върху периоди от историята, които разделят нашата нация. Очевидно това е търсено, целенасочено. Убедени сме, че нашата отговорност като представители на българския народ е да уважаваме историята и да не е я използваме за ново противопоставяне“, коментира Жаблянов.

 

Жаблянов поясни, че колегата му проф. Иво Христов вече е поднесъл своите извинения за направената от него квалификация, че 80% от българите са дебили и подчерта, че народните представители независимо от коя парламентарна група са, имат обща конституционна и гражданска отговорност да работят за по-доброто бъдеще на българските граждани и българската държава.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024