Политика

БСП поведе бунт срещу геноцида и необоснованото поскъпване на водата!

БСП поведе бунт срещу геноцида и необоснованото поскъпване на водата!

КЕВР-ПРОТЕСТ5e_mggxb6
Независимата КЕВР е независима само от народа си, зависима от концесионера си. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред протестиращите пред сградата на енергийния регулатор срещу очакваното поскъпване на водата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Не може да се живее повече така“, отсече Нинова. Тя заяви, че в момента КЕВР решава да вдигне цената на водата от 3 до 30% и допълни, че увеличението на цената на водата не е оправдано на фона на доходите на населението. По думите ѝ правителството провежда политики на геноцид.

„40 млрд. лв. се крадат годишно, но няма 25 млн. лв. за онкоболни“, каза Нинова и допълни, че днешният протест е и във връзка с концесията на „Софийска вода“. Лидерът на БСП обясни, че управляващите не спират да крадат пари и като пример посочи тол системата, за която все още няма договор. „Благодаря, че имате мнение и смелост да го изразите. Предайте това на вашите съграждани, нека и те поискат промяната, която искаме ние“, обърна се Нинова към десетките протестиращи.

След нейното изказване се отправиха към сградата на Министерски съвет, където по думите ѝ се намира главният виновник за увеличението на цената на водата. Движението в района е блокирано.

Очакваното поскъпване на цената на водата е неприемливо, при положение че 1/3 от София няма и канализация, каза председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов по време на протеста. Той подчерта пред протестиращите, че недоволството им е оправдано. Велизар Енчев, депутат от 43-тото Народно събрание, обвини управляващата коалиция в това, че България е най-бедната и най-бедната страна в ЕС.

Представителите на БСП посочват, че според тях грешните решения, които са взети от сегашното управление са в секторите „Здравеопазване“, „Енергетика“, „Отбрана“, както и концесиите. Очаква се след 1 месец БСП да организира протест пред летище София във връзка с концесията му.

С плакати „Водата е човешко право” и „Бойко, ти си гола вода” протестиращите се обявиха както против поскъпването, така и срещу политиката на кабинета, предаде bTV.

Протестиращите веят знамена и плакати, спряха и трамваите.

„Г-н председател, къде са ни договорите със „Софийска вода“, пише на един от издигнатите лозунги.

На място има засилено полицейско присъствие.

Днес се очаква на закрито заседание на КЕВР да бъде взето решение за повишаване на цената на водата. Най-голямо повишение е предвидено в Ямбол – 20%, Враца – 13%, София – 9,5% и Бургас – 8,7%. От регулатора обясняват поскъпването с инвестиционните разходи, заложени в бизнесплановете на ВиК дружествата.

„Категорично се противопоставяме на увеличението на цената на водата. То не е аргументирано – нито ръстът на инфлацията е толкова, не е направено обществено обсъждане, това решение ще бъде на закрито заседание. Затова представителят в КЕВР, предложен от ПГ на БСП и избран от парламента, няма да участва в това заседание”, заяви преди дни лидерът на партията Корнелия Нинова.

Тя посочи, че това увеличение на цената на водата е поредното, че  драстично и  не отговаря на увеличението на доходите на хората. Това увеличение е поредната стъпка към тяхното обедняване в защита на интереса на монополистите. Който смята, че това ощетява правата, семейния му бюджет и доходите, да заповяда заедно да изразим тази позиция, призова Нинова.

Драго Стойнев: Водата поскъпва, заради концесия на ВиК фирми >>

Управляващите от ГЕРБ контрираха БСП с аргумента, че от 20 години насам в България цената на водата и тока се изчислява на базата на методология, а не на идеологически принципи. Те обвиниха левицата, че иска да върне идеологическия принцип в годините от 94 до 96 г., когато бяха контролирани цените на продукти.
„Тогава държавата фалира, но това натискане на цените надолу беше платено многократно след това и българите бяха доведени до основен дефицит до основни стоки. До това води натискането на цените надолу. До това ще доведе и натискане на цената на водата надолу”, коментира Тома Биков.

Той посочи, че ГЕРБ няма намерение да се меси в работата на независимите регулатори.

Преди дни омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще сезира прокуратурата, защото има съмнения, че ВиК -дружествата изкуствено са завишили инвестициите си.

В становището си тя акцентира и върху факта, че вместо инфлацията от м. януари до м. октомври т.г., която е 0,7 %, регулаторът е взел предвид справка от м. декември 2016 г. до края на м. октомври т.г. – 1,9 %.  Освен това, според Манолова, инфлацията следва да се изчислява от момента на влизане в сила на утвърдената цена за 2017 г. за ВиК услугите, която е различна за операторите.

КЕВР отговори на омбудсмана за водата: Спазваме закона >>

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че поскъпването на водата е предрешено, защото инвестиционните планове са одобрени веднъж от водните дружества, след това от общинските съвети и накрая от кметовете на съответните населени места. Изчисленията на енергийния регулатор показват, че за да бъде модернизирана сегашната инфраструктура има нужда от 12 милиарда лева. Следващата преоценка на цените ще бъде направена през 2021-ва.

Епицентър,
dIR.BG

Политика

More in Политика

1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024