Политика

Над 500 000 лв. ще ни струва настаняването на ВИП гостите на европредседателството, с храната и транспорта сумата набъбва до над 2 млн. лв.!

Над 500 000 лв. ще ни струва настаняването на ВИП гостите на европредседателството, с храната и транспорта сумата набъбва до над 2 млн. лв.!

big_btww

 

Над 500 хиляди лева ще струва на България само настаняването на ВИП гостите по време на европредседателството, което започва след дни. С храненето и транспорта сумата набъбва на 2.1 млн. лв.

 

 

 

Стаите, в които ще спят държавните ръководители, са изцяло обновени и струват по 300 лв. на нощ, съобщава bTV.

В хотела, където ще се настаняват гостите клас А са отделени 2 етажа само за тях.

 

 

 

 

Изцяло обновени са 56 стаи, като по програма повечето събития ще са двудневни.

 

 

 

 

Баните са изцяло ремонтирани и облепени с мрамор.

 

 

 

 

Според обявената обществена поръчка общо 1800 ще са нощувките на държавните лидери там през шестте месеца на българското председателство.

 

 

 

 

Очаква се най-натоварено да е през месец април. Заради високия клас гости, и мерките за сигурност ще са повишени.

 

 

 

 

 

За осигуряване на комфортен транспорт за делегатите и гостите, българската държава ще плати 466 667 лв. без ДДС.
Предвижда се да бъдат наети и автобуси с шофьори, които да превозват делегатите от хотела им до НДК и обратно през 6-те месеца на председателството ни на ЕС.
Изпълнението на поръчката включва превози във всяко заявено денонощие за периода 1 ноември 2017 – 30 юни 2018 г.
Очаква се максималният брой делегати да бъде приблизително 1000 души в определените денонощия от срока на изпълнение на поръчката.

 

 

За цялостното организиране и предоставяне на кетъринг услуги ведомството на Лиляна Павлова е предвидило 1 166 417 лв. без ДДС.  Обществената поръчка включва всякакви екстри: обработка и доставка на храна и напитки; транспорт, включително специализиран транспорт с хладилно оборудване за транспортиране на храна; сервизно обслужване – сервитьори, посуда, прибори, чаши, маси, бар/бюфет, столове, оборудване за обедите на блок-маса, покривки, калъфи за столове, салфетки, лед.

Делегатите и гостите на започващото след дни българско председателство на Съвета на ЕС ще могат да опитат от българската кухня на територията на три места.

 

Това стана ясно след масовите проверки на НСО и Българската агенция по храните (БАБХ) по ресторантите и хотелите, които ще се грижат за изхранването на всички високопоставени гости очаквани за случая, съобщава „Дарик“.

 

 

Проверките бяха извършени навръх Коледа като според институции, отговарящи за инспекциите и организацията на председателството акциите не са еднократни и ще продължат по време на шестте месеца, в които столицата ще е домакин на 300 официални събития с 22 000 гости.

 

 

Проверяващите следят за сградния фонд, оборудването, качеството храните, документите за произхода им, срока им на годност, а също цялостното хигиенно състояние на обектите и здравните книжки на работниците.

 

 

Към момента е определено гостите на председателството да се хранят на три места – в ресторанта на НДК и в резиденция „Бояна“, където има още два обекта. Освен това две или три вечери ще бъдат организирани в зала „Джон Атанасов“ в „София тех парк“.

 

 

 

За запознаването им с българската кулинария обаче ще отговарят и кухните на още 21 хотела. Това е бройката на местата, където делегатите на събитията е предвидено да отседнат.

 

 

 

За обгрижването им бе проведен търг за обслужващ хотел за 30 събития. Отделно обаче министърът, отговарящ за организацията на Председателството – Лиляна Павлова, подписа споразумение за взаимодействие с асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите (БХРА), за още 21 хотела, чиито услуги да могат да бъдат използвани. Те са включени в списък, от който гостите могат да избират.

 

 

По време на БГ председателството на ЕС ще има една среща на върха на лидерите на Евросъюза, както и 25 събития на високо ниво. Официалното откриване е на 11 януари, като за него ще дойде шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

 

 

В програмата е записано, че на 12 януари у нас ще пристигне и т.нар. Колеж на комисарите.

 

 

Ето и списъка с хотелите, които ще приемат гостите и делегатите на европредседателството:

1. Hotel Vega Sofia

2. InterContinental Sofia

3. BW Premier Collection CITY

4. Hill Hotel

5. Arena di Serdica Hotel

6. Crystal Palace Hotel

7. Central Park Hotel Sofia

8. BW Premier Sofia Airport Hotel

9. BW Expo Sofia Hotel

10. Holiday Inn

11. Central Hotel Sofia

12. Downtown Hotel Sofia

13. Metropolitan Hotel Sofia

14. Festa Sofia

15. Grand Hotel Sofia

16. Suite hotel Sofia

17. Hilton Sofia

18. Hotel Marinela

19. Витоша Парк Хотел

20. Sofia Hotel Balkan

21. Ramada Sofia City Centre

 

Факти Бг, Дарик, Уебкафе

 

https://www.webcafe.bg/newscafe/bulgaria/id_780330427_Kade_shte_se_hranyat_delegatite_i_gostite_na_evropredsedatelstvoto

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024