ОБЩЕСТВО

Чудовищно безочие! Пенсионер си “купи “ iPhone от Мтел без да знае, колектори го гонят за 2 500 лв!

Чудовищно безочие! Пенсионер си “купи “ iPhone от Мтел без да знае, колектори го гонят за 2 500 лв!

pensioner-si-kupiiphone-mtel-bez-da-426

 

 

Димо Янков е на 70 години, ползва стара Нокия, за да държи връзка с близките си и рядко излиза от родния Чирпан. Затова на 24 март той останал доста изненадан, когато получил писмо от Мтел, в което му съобщавали, че има просрочени задължения към мобилния оператор за лизинг на iPhone.

 

 

 

 

Първо, защото той през живота си не е ползвал такъв телефон и второ, защото никога не е бил абонат на Мтел.

 

 

 

 

 

Любезното писмо на телекомуникационната компания няколко дни по-късно било последвано извънсъдебна покана от фирма „Финанс Про Колект”, в която той е поканен да плати просрочените си задължения в размер 359 лева към Мтел.

 

 

 

 

 

Предупреден е, че ако не плати, ще бъде принуден по съдебен път  да внесе сумата, като разбира се, към цената ще бъдат добавени адвокатските хонорари и всички съдебни разноски.

 

 

 

 

 

Освен това любезно е предупреден, че информацията, че е нередовен платец, ще бъде отразена във всички бази данни на България и Европейския съюз и ще бъде включен в списъците на некоректните платци.

 

 

 

 

 

Веднага след получаването на писмото, Димо Янков отива в полицията и пуска жалба, че има злоупотреба с неговите лични данни. „Нито аз, нито някой от семейството ми ползваме някаква услуга от Мтел. Аз съм възрастен човек и не ползвам такива моделни телефони. Не съм подписвал никакви пълномощни на трети лица, така че няма как да има редовен сключен договор ” твърди Янков.

 

 

 

 

 

Пуска жалба и до мобилния оператор, в който ги уведомява , че е сезирал полицията и прокуратурата.

 

 

 

 

В полицията е образувана проверка. Назначена е експертиза, която действително установява, че подписите в договорите с Мтел не са негови. Тъй като договорът е сключен в магазин на Мтел на ул. „Брезовска”, преписката е изпратена в Трето районно в Пловдив и е разпределена на разследващ полицай Капитанова.

 

 

 

 

Там е направена повторна експертиза, която потвърждава заключението на първата. Установено е , че договорът е сключен от служител на компанията, който вече е напуснал и е заминал за чужбина.

 

 

 

 

 

 

Междувременно в Мтел правят вътрешна проверка по сключените договори и установяват, че договорите са сключени коректно и при тях няма нарушение.

 

 

 

 

 

„Единствените органи, които са упълномощени да установят безспорен начин наличието на нарушение са МВР и Прокуратурата. Моля обърнете се към тях. Моля не се колебайте да ни информирате своевременно за резултатите от проверката, като ни предоставите и съответните документи!” пише мениджър „Жалби” Деси Димитрова.

 

 

 

Точно тук обаче Димо Янков удря на камък. Той иска документ от Районна прокуратура, който да удостовери фактът, че подписът не е негов, но получава отказ от прокурор Ангелчовска.

 

 

 

 

 

 

„Уведомяваме ви, че не спадате към кръга от лицата, които имат право да получат копие от краен прокурорски акт”  му отговаря прокуратурата. Причината затова е, че досъдебното производство е образувано по член 309 от НК и той не е пострадал.

 

 

 

 

Членът гласи „Който състави неистински официален документ или преправи съдържанието на официален документ с цел да бъде използуван, се наказва с лишаване от свобода до три години”.

 

 

 

 

Според адвоката на Янков по този начин прокуратурата си спестява работа и си осигурява спокойствие, за да не бъде обжалвано постановлението , след като бъде прекратено срещу неизвестен извършител. „Смятаме, че са налице данни за извършено престъпление по 2019 или 212” коментира юристът.

 

 

 

 

 

А по време на епистоларната връзка на Янков с прокуратурата и Мтел, колекторската фирма действа на пълни обороти. През май сметката Янков е набъбнала на 564 лева, а на 1 декември 2017 година пенсионерът получава известие, че дължи 2 491 лева!

 

 

 

 

 

Освен това получава притеснителни телефонни обаждания. „Баща ми е възрастен човек. Цял живот е работил честно и почтено, никога не е вземал заеми. И сега непрекъснато се тревожи, че дължи пари и могат да му вземат къщата. Това не недопустимо!” коментира пред TrafficNews.bg дъщеря на Янков- Виктория Янкова.

 

 

 

 

 

По случая има образувано досъдебно производство за извършено документно престъпление. То е било спряно срещу неизвестен извършител, а на 8 декември е възобновено и тече активно разследване.

 

 

 

 

 

Досъдебното производство е по чл. 309 за изготвяне на неистински документи. Крайният срок за приключването му е 7 февруари 2018 г. постановлението на прокурора може да бъде обжалвано през по-горна инстанция”, коментира говорителят на Районна прокуратура Атанас Илиев.

 

Трафик нюз

 

https://trafficnews.bg/absurdi/pensioner-si-kupiiphone-mtel-bez-da-znae-kolektori-go-91440/

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024