Русия

Руската полиция задържа Алексей Навални след акция на негови активисти за бойкот на президентските избори!

Руската полиция задържа Алексей Навални след акция на негови активисти за бойкот на президентските избори!

epa06045817 (FILE) - Russian liberal opposition leader and anti-corruption blogger Alexei Navalny attends hearing at the Lyublinsky district court in Moscow, Russia, 30 May 2017 (reissued 23  June 2017). Russian opposition leader Alexei Navalny is not eligible to run for presidency because of his criminal conviction, the Central Election Commission, said in a statement on 23 June 2017. Navalny was given a five-year suspended prison sentence after he was found guilty of embezzlement in February 2017.  EPA/SERGEI ILNITSKY

Руската полиция задържа над 40 души от различни региони, където са организирани акции в подкрепа на идеята за бойкот на президентските избори на 18 март, съобщи сайтът „ОВД-инфо”, цитиран от Би Би Си.

 

 

 

 

 

Задържан е и организаторът на днешните протести срещу изборите – опозиционният политик Алексей Навални.

 

 

 

 

 

Акции под надслов „Стачка на избирателите” според него самия ще има днес в 118 града из цяла Русия. По думите му в 80 на сто от случаите митингите са разрешени от местните власти, посочва на сайта си в. „Ведомости”.

 

 

 

 

 

Полицията в Москва и Санкт Петербург обаче отказа да разреши протестни акции в тези градове, отбелязва Би Би Си. По данни на медията, която следи протестите онлайн, Навални е видян в центъра на Москва.

 

 

 

 

 

Навални прикани по-рано протестиращите в Москва да демонстрират „физическото съществуване на човек, който отказва да се превърне в безсловесен скот и настоява за нормални избори”, посочва „Ведомости”, цитиран от БТА.

 

 

 

 

 

На Пушкинския площад в столицата протестиращи викат „Путин, махай се!”, а полицията настоява да си тръгнат.  В отговор демонстранти заявяват: „Този град е наш. Ние сме властта тук”.

 

 

 

Руската полиция е влязла е в московския офис Навални и е започнала разпити. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на кадри, разпространени в интернет от поддръжници на Навални.

 

 

 
Роман Рубанов, един от последователите на опозиционера, посочва в социални медии, че полицаите са заявили, че разследват съобщения за бомба в офиса.

 

 

 

 

 

Стотици поддръжници на Навални започнаха днес протести в цялата страна, призовавайки гласоподавателите да бойкотират президентските избори на 18 март, след като Върховният съд на Руската федерация отхвърли в петък жалбата на Навални срещу отказа на властите да го регистрират като кандидат за президент, предаде ДПА.

 

 

 

 
Руската централна избирателна комисия по-рано излезе със заключение, че Навални не може да се кандидатира за президент на изборите през март заради предишна присъда за финансови престъпления, за които му е наложена условна присъда. Той отрича всички предявени му обвинения и твърди, че те са скалъпени, за да бъдат пресечени политическите му амбиции.

 

 

 

 

 
Навални призова за бойкот на изборите на 18 март, на които се очаква безапелационна победа и пореден 6-годишен президентски мандат на Путин.
Градските власти в Москва заявиха в петък, че протест в подкрепа на Навални не е разрешен и заплашиха със съдебни действия срещу него.

 

 

 

 

 

Членове на организационния екип на проявите са били задържани в четири града в страната, съобщиха негови привърженици. «Нашият бойкот се превърна в истински кошмар за Кремъл», написа в Туитър организацията.

 

БТА, Би ти ви

 

Русия

More in Русия

Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024