Политика

Плевнелиев оспорва принципа на Борис III – „Винаги с Германия, никога против Русия“! Не иска референдум за третия пол!

Плевнелиев оспорва принципа на Борис III – „Винаги с Германия, никога против Русия“! Не иска референдум за третия пол!

 

росен121209070858-460x325

 

 

Росен Плевнелиев се изказа против принципа на цар Борис III „Винаги с Германия, никога срещу Русия“. В предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия той защити ратифицирането на Истанбулската конвенция и отново критикува приемника си на „Дондуков“ 2 Румен Радев. Плевнелиев дори обвърза ратификацията на конвенцията с отношенията с Русия.

 

 

 

 

„Цар Борис е измислил формулата – „Винаги с Германия, никога срещу Русия“, но аз не считам, че това е така. Аз вярвам, че още повече, когато Русия се опитва по всякакъв начин да дестабилизира Европейския съюз, на нас ни прилича да се държим като европейци, да допринасяме за европейското единство. И когато има конвенция на Съвета на Европа дължим най-малкото честен дебат по нея“, каза Росен Плевнелиев в ефира на Нова.

 

 

 

 

 

 

Категорично съм против да има референдум. И то тогава, когато народът е подведен, смята бившият държавен глава по отношение на инициираното от БСП допитване по конвенцията. За референдум, но с друг въпрос, се обявиха и от ВМРО.

 

 

 

 

 

Нагледах се на безотговорни изказвания. Конвенцията не е за трети пол, каза по този повод Плевнелиев.

 

По думите му, когато има тревоги в обществото, президентът не мълчи и не отлага своята позиция.

 

 

 

 

 

Радвам се, че след едно забавяне, той (президентът Радев – бел.ред.) излезе и се позиционира ясно. Когато има разделение и в много голяма степен лъжи, манипулации и некоректни дебати, липса на дебат по същество по една стратегически важна тема, каквато е защитата на жените и децата в България и по света от насилие, е редно държавният глава да излезе с ясни аргументи и да каже дали е „за” или „против”, коментира Росен Плевнелиев.

 

 

 

 

Никой не бива да се взема насериозно завинаги и на всяка цена. В една демократична държава всеки има мандат. Аз имах 3 години като министър, 5 години като президент. Работих. Дадох всичко от себе си. Сега идват следващите. Пожелавам им успех, каза още Плевнелиев в предаването. Според него в българската политика има  много мъже и жени, които се възприемат насериозно и на всяка цена.

 

 

 

 

 

Още със своята реч шест месеца преди края на мандата, още като действащ държавен глава, аз казах, че политиката не е на всяка цена и не би следвало да бъде целта. Политиката винаги е средство, за да бъдем полезни, за да търсим заедно с народа и да намираме правилните решения и да постигаме прогрес. Оттогава досега аз вярвам, че давам малко по-различен пример.

 

 

 

 

Не съм тук за стола, нито за силата, нито за властта, но продължавам да работя по смислени проекти. Където и да съм, аз съм посветен на това. Именна затова една година след мандата аз излязох да кажа, че има живот след политиката, и че той никак не е лош, каза Плевнелиев.

 

Епицентър, Гласове, Нова тв

 

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024