Политика

„Прозрачност без граници“ попиля хвалбите на Борисов за корупцията! Родеем се с Беларус, Вануату и Лесото по подкупни политици и чиновници!

„Прозрачност без граници“ попиля хвалбите на Борисов за корупцията! Родеем се с Беларус, Вануату и Лесото по подкупни политици и чиновници!

 

 

895208-l

 

 

 

Мащабно проучване на „Прозрачност без граници“ (Transparency International) буквално счупи розовите очила, с които нашите управляващи гледат на корупцията. Страната ни се оказва на позорното 71-во място в Индекса за възприятие на корупцията за 2017 г., който бе публикуван в сряда. Това е поредната международна класация, в която България е най-зле представящата се членка на ЕС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Авторите на проучването, което обхваща над 170 държави, изрично уточняват, че то оценява покварата сред политиците и чиновниците и не се занимава с проявленията й при бизнеса и гражданите. В същото време се „мерят“ всякакви разновидности на корупцията – подкупи, злоупотреба с власт и пост, ходатайства и връзкарски назначения, уреждане на обществени поръчки и т.н.

 

 

 

 

 

 
71-вото място е срамно за европейска държава и ярко контрастира с хвалбите на премиера Бойко Борисов, който напоследък агресивно обяснява, че правителството громи корупцията и критиките са безпочвени.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Ако има такава корупция, каквато казват, ще има ли ръст на икономиката и инвестиции. Как ще ни избират все нас на първо място“, разсъждаваше Борисов през януари пред евродепутатите в Страсбург.

 

 

 

 

 

 

 

„Как може контрабандата на цигари в България да е само 6% и в същото време „който откъдето се появи, да ни пита борим ли се с корупцията“, възмути се Борисов през февруари в София и се закани да пита колегите си от ЕС дали имат такива успехи в борбата със сивата икономика.

 

 

 

 

 

Подреждането, направено от „Прозрачност без граници“, сочи, че покварата сред нашите политици и чиновници не е толкова мащабна като в намиращите се на дъното Либия, Судан, Сирия и Сомалия.

 

 

 

 

 

 

 

 

Но е показателно, че наши „съседи“ в Индекса са държави като Беларус, Оман, Буркина Фасо, Вануату и Лесото. Можем само да завиждаме благородно на Дания, Швеция и Финландия, които са в челото, и да се възхищаваме на Естония, която е на престижното 21-во място в света.

 

 

 

 

 

 

ОЦЕНКИ

България не само е в застой в битката с корупцията, но и все повече изостава от страните в региона и оценката й вече е по-ниска и от средното за Балканите, отбелязват от „Прозрачност без граници“. И още тежки критики: „Липсва раздвижване по отношение на превантивните мерки за борба с корупцията и трансформация към прозрачно и отчетно управление, напълно е неглижиран проблемът с лобизма и за защитата на лицата, които предоставят информация за корупция“.

 

 

 

 

 

 

НАКЪДЕ

В краткосрочен план са важни реализацията на електронното управление и ефективността на работа на новия антикорупционен орган в страната, а в дългосрочен план трябва да бъде категорично преодолян проблемът с политическата корупция, пишат за България авторите на Индекса.

 

Сега

http://www.segabg.com/article.php?id=895209

 

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024