Русия

Московската патриаршия: В България има опити да бъде заличен приносът на Русия за Освобождението!

Московската патриаршия: В България има опити да бъде заличен приносът на Русия за Освобождението!

660_51c7a9bccbb26f558048ad657ab36c5a

 

 

 

 

В България има опити да бъде заличен приносът на руските воини за освобождението от османско господство. Това обяви зам.-председателят на отдела по външни работи на Московския патриарх протойерей Николай Балашов, цитиран от РИА Новости. 

 

 

 

 

 

 

„Искам да отбележа две неща: тази памет се пази сред народа. И второ – има опити тя да бъде заличена. Това също го има“, каза Балашов.

 

 

 

 

 

 

 

Той подчерта, че Българската православна църква е съхранявала и съхранява спомена за ролята, която Русия има в Освобождението, като винаги споменава Александър II.

 

 

 

 

 

 

 

„Тя го споменаваше дори тогава, когато не го споменаваха дори в нашите руски храмове, даже тогава, когато никой не споменаваше публично царете ни. А българите винаги са го правили и продължават да го правят на всяка литургия. Това е истинска проява на благодарност“, допълни Балашов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Николай Балашов направи коментара на пресконференция на Московската патриаршия, на която беше направен отчет на резултата от посещението на патриарх Кирил в България.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На тръгване от страната ни патриарх Кирил обяви, че си тръгва огорчен, защото Русия е приравнена към другите народи, участвали в освобождението на България преди 140 години.

 

 

 

 

 

 

 

„Много ме огорчи, че в официалната риторика на представителите на държавата наравно с Русия същата роля се оказва, че са играли Полша, Литва, Финландия. Никаква политкоректност не може да оправдае лъжлива историческа интерпретация”, заяви той.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Ние тази историческа истина сме я завоювали със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични причини тя да бъде премълчавана днес или лъжливо интерпретирана“, подчерта духовният водач на РПЦ.

 

Епицентър

More in Русия

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024