Важно

Назрява бунт в софийското метро, пазят го в тайна: От над година подземната железница в столицата работи на загуба!

Назрява бунт в софийското метро, пазят го в тайна: От над година подземната железница в столицата работи на загуба!

 

 

МЕТРОТО1470649809-dsc-1009jpg

 

 

 

 

В софийското метро назрява стачка. Изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД, общинското предприятие, управляващо софийското метро, – Стоян Братоев, официално е разпоредил да се спре изплащането на добавките към заплатите на работниците и служителите. Това пише ФАКТИ.БГ като се позовава на свой вътрешен източник. Информацията не е оповестена публично.

 

 

 

 

 

 

 

 

Икономическата рамка на обществения транспорт в Столична община, приета от Столичния общински съвет, е със занижени показатели, а резултатите от дейността на дружеството са неблагоприятни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

То отчита загуба по баланса си за цялата 2017 година и такава за първите два месеца от настоящата 2018 г. – януари и февруари. Недостигът на средства за покриване на всички разходи е системен, в това число и по Фонд работна заплата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В заповедта, подписана от Братоев на 27 март, пише още, че всички неизплатени средства на персонала ще останат дължими, докато дружеството не отчете печалба в най-малко два последователни месеца.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Следвайки простата логика и отрицателния баланс на „Метрополитен“, шансът подобно нещо да се случи в близките няколко месеца е нищожен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всичко това значи, че възнаграждението на всички работещи в системата на софийското метро (машинисти, обслужващ персонал, администрация и т.н) ще бъде намалено осезаемо.

 

 

 

 

 

 

 

 

Куриозното в случая е, че през последните месеци министър-председателят Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова и Ивайло Московски не спряха да разгласят как софийското метро е „най-добрият и най-големият транспортен проект, който е в десетката на най-добрите проекти, финансирани с европейски средства„.

 

 

 

 

 

 

 

 

Европейската комисия отпусна няколко многомилионни инвестиционни пакета за финансиране за по-нататъшното изграждане на третата линия на железницата, която се очаква да влезе в експлоатация през 2019 година.

 

 

 

 

 

 

 

Почти 500 млн. евро средства на ЕС бяха инвестирани в разширението на линии 1 и 2 през периода на финансиране 2007 — 2013 г.

 

 

 

 

 

 

Миналата година пък ЕК прие първия пакет от инвестиции на стойност над 368 млн. евро от ЕФРР в подкрепа на изграждането на новата линия 3 на софийското метро, свързваща жилищните комплекси „Сухата река“, „Хаджи Димитър“, „Красно село“, „Славия“, „Белите брези“, „Лагера“ и „Хиподрума“ с центъра на столицата.

 

 

 

 

 

До края на 2019 г. ще бъдат изградени общо 43 метростанции и приблизително 48 км метролинии в столицата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Преди седмица пък обявиха софийското метро за „най-успешен инфраструктурен проект на десетилетието„.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Призът получи именно Столична община и бе връчен на Йорданка Фандъкова от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на специална церемония в София

 

 

 

 

 

Какъв е изводът? Европейският съюз строи метро, а после Столична община го управлява на загуба. Строим още, но не можем да обслужваме и поддържаме дори функциониращите две линии.

 

 

 

 

 

 

 

 

Всеки може да се досети, че при един евентуален протест на служителите в метрото би пострадал сериозно целият транспорт в столицата. Дневно с железницата се придвижват около 350 000 души. Дори и само един ден без действащо метро би означавало само едно – тотално парализирана София.

 

 

Факти БГ

 

https://fakti.bg/bulgaria/293886-nazrava-bunt-v-sofiiskoto-metro

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022