Политика

Невиждан скандал разтресе патриотите! Групата скочи на Симеонов, искат да се извини на руския патриарх за каруцарския си език и обиди!

Невиждан скандал разтресе патриотите! Групата скочи на Симеонов, искат да се извини на руския патриарх за каруцарския си език и обиди!

патриоти-сидер1520426235

Парламентарната група на Обединените патриоти скочи срещу своя вицепремиер Валери Симеонов заради изказването му по адрес на руския патриарх.

 

Групата, ръководена от Волен Сидеров, изпрати позиция до медиите. Публикуваме пълния й текст:

 

„Парламентарната група на ОП се разграничава от грубите и недопустими нападки на вицепремиера Валери Симеонов, направени по БНТ, срещу главата на най-голямата православна църква в света.

Смятаме, че е недопустим подобен език към Негово светейшество патриарха на Руската православна църква Кирил, който беше приет официално от премиера на Република България Бойко Борисов, президента Румен Радев и отслужи заедно с българския патриарх Неофит празнична литургия по случай 140 г от Освобождението на България от турско робство.

Настояваме вицепремиерът Валери Симеонов, който е квота на Коалиция Обединени патриоти в българското правителство да поднесе извинение на руския патриарх за нанесените обиди.

Председател на ПГ „Обединени патриоти“: Волен Сидеров“.

Тази сутрин пред БНТ, Валери Симеонов нарече патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил e второразрядно съветско ченге и хитрец, известен като „цигарения митрополит на Русия”. Той уточни, че Кирил Московски не е „пратеник на Исус Христос”.
 

Според Симеонов не било допустимо духовно лице да вади костите на жертви от отминали сражения и да ги изхвърля от историята.

„Патриарх Кирил трябва да е ясно на хората какъв е, той не е слязъл от небесата. Той не е слязъл от рая и не е пратеник на господ Бог или на Иисус Христос. Патриарх Кирил е известен като цигарения митрополит на Русия. От 1996 г. той има 14 млрд. долара от внос на безакцизни цигари. 14 млрд. долара този хитрец е внесъл безакцизни цигари и 4 млрд. вино за нуждите на църквата, пак безакцизно. Той има частен самолет, има вила в Швейцария, часовникът му е 30 000. И той има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент“, заяви Валери Симеонов.

„Представете си нашия патриарх Неофит да отиде в Русия, да застане срещу Путин, да започне да му тропа по масата и да му каже „Ало, ти откъде падна, незнаеш ли Кирил и Методий какви са“, какво ще стане с него. Византийци ли са Кирил и Методий, както неграмотно твърдеше Путин. Че това била византийска азбука. И то с много по-голямо основание ще го направи от колкото този, който претендира в случая, че става въпрос за историческа манипулация“, обясни Симеонов.

Веднага след разразилата се буря не закъсняха и изказванията по темата.
Валентин Касабов каза, че подкрепя Валери Симеонов. „Щом е обидил патриарха, е имал право. Аз си имам патриарх и уважавам него“, изтъкна Касабов, предаде репортер на БЛИЦ.
Юлиан Ангелов от ВМРО заяви, че единството не е застрашено засега, но трябва да видят какво ще се случи.
Десислав Чуколов от „Атака“ посочи, че е нормално да има разногласия във всяка парламентарна група. Текстът (от листа) бил подложен на гласуване и е одобрен, за това бил излязъл.

„Ако Валери Симеонов не се извини, значи той не се съобразява с решението на парламентарната група“, категоричен е дясната ръка на Сидеров.

Епицентър, Блиц

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024