Политика

Румен Радев пред ТАСС и „Россия 24“: България даде славянската писменост на Русия! (ВИДЕО)

Румен Радев пред ТАСС и „Россия 24“: България даде славянската писменост на Русия! (ВИДЕО)

epa06367016 Bulgarian President Rumen Radev speaks to the media following his meeting with French President Emmanuel Macron (not pictured) at the Elysee Palace in Paris, France, 04 December 2017. Rumen Radev is on a State visit to France from 04 to 06 December 2017. EPA/YOAN VALAT

Руската държавна телевизия „Россия 24“ излъчи интервю с президента Румен Радев в предаването „Формула власти“, чийто водещ е известният руски журналист Михаил Гусман.

Гусман е и първи зам.генерален директор на ТАСС. Интервюто е направено на 3 март на „Дондуков“ 2 и в него не присъства и сянка от последвалия скандал около изявлението на руския патриарх Кирил.

Еврофилия не трябва да бъде равнозначно на русофобия, е ключова фраза от интервюто на президента за руския тв канал.

„Връзките между нашите народи са живи, особено в чисто човешки, емоционален, културен план и ако щете, на религиозно равнище, но в политически и икономически план нашите връзки бяха накърнени по време на прехода. Мисля, че нашите отношения трябва да се развиват и да вървят напред“, казва още президентът.

Тонът в интервюто и репортажа, посветен на България и българо-руските отношения, е в пълен контраст с излъченото и огласеното от руските медии преди два дни, където се наблягаше на скандала с руския патриарх.

Интервюто започва с кадри от паметника „Рождество Христово“ в Шипка, като събира в себе си репортаж от празника.

Водещият подчертава благодарността на българския народ към руските освободители и показва паметници, посветени на загиналите руски войници, както и улици, кръстени на руските пълководци.

Репортажът прави обзор на отношенията ни в миналото до днес, напомня, че първи българите са приели християнството, покръстени от цар Борис Първи, показва красотите на България като туристическа дестинация, а накрая Гусман не крие комплиментите си към военния летец, който е станал президент на България.

Радев е показан да пилотира, докато водещият изрежда неговото майсторство в небето.

Гусман пита Румен Радев как така е решил от военен летец-изтребител да се хвърли в политиката, на което Радев отговаря: „Професията на военния летец е невероятна. Авиацията е любов за цял живот. Това е уникална професия.

Тя изисква пълна физическа, интелектуална и психическа концентрация. Но тези качества трябват и в политиката“. После Радев прави паралела – че докато по време на въздушен бой важи рицарският кодекс, той невинаги се спазва в политиката.

Политиката не трябва да попада в ръцете на непочтени хора, казва още в интервюто българският президент.

На финала Радев изпълнява молбата на водещия да отправи ключови пожелания на руски към телевизионните зрители на „Формула власти“.

Българският президент го прави и отбелязва: „Между нашите народи има много дълбоки връзки“, като пожелава поколенията да ги запазят и развиват. видеото тук:

Епицентър

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024