ОБЩЕСТВО

ГЕРБ започват мащабно строителство на жилища за роми!

ГЕРБ започват мащабно строителство на жилища за роми!

 

 

данов32279-632x358

 

 

В момента се мисли върху стандарт за строителството на социални жилища за ромите, съобщи министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стандартът трябва да предвижда каква ще е жилищната площ на човек. Според министъра тя трябва да е поне 7,5 кв. м на член от домакинството, колкото са били строителните норми по времето на социализма, пише вестник „24 часа“.


“Възможно е в новия стандарт тази норма да е малко по-голяма, но няма да има жилища по 150 квадрата”, обясни арх. Данов.

 

 

 

 

 

 

 

Държавата да създаде фонд, който да финансира строежа на социални жилища, предложи през март министърът. В тях срещу символичен наем ще се пускат да живеят социално слаби хора.


За ромските жилища идеята е те да се правят в близост до сегашните гета, а терените да имат пълна инфраструктура. Територията на гетата също трябвало да бъде облагородена, вероятно с пари на общините.

 

 

 

 

 

 

 

До момента експерти на ведомството са изпратили на всички общини писма, с които искат от тях информация какви свободни терени за строителство на социални жилища имат, колко са социално слабите в общината и с колко готови сгради за настаняването им разполагат.

 

 

 

 

 

 

 
Подчинените на Данов си представят поддържането на социалните жилища да се прави от жилищни асоциации. Те фигурират в закона за етажната собственост от 2009 г. като възможност за сдружаване на собствениците на жилища в многофамилна сграда.

 

 

 

 

 

 

 

Моделът обаче така и не проработи, защото желаещите са много малко. За строителството ще се търси публично-частно партньорство между общини, държава и частни фирми. Общините ще дават терените, а държавата – облекчени условия за ползване на домовете.

 

 

24 часа, Дарик, Фрюг нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024