ОБЩЕСТВО

Висшият адвокатски съвет оттегли декларацията си в подкрепа на Истанбулската конвенция!

Висшият адвокатски съвет оттегли декларацията си в подкрепа на Истанбулската конвенция!

 

domesticviolence

 

 

 

 

 

Оказа се, че текстът на становището е бил написан еднолично от няколко адвокати, приближени къв БХК. След като колегите им разбрали за скандалните определения за “мъж”, който не е мъж и за “жена”, която всъщност не е жена, се разразила истинска буря. Това накарало ръководството на ВАС да свали от сайта си становището, пише epicenter.bg.

Висшият адвокатски съвет оттегли скандалното си становище в подкрепа на Истанбулската конвенция.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това стана само няколко часа след като Епицентър.бг публикува становището на Адвокатурата по отношение на Истанбулската конвенция.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В него се казва, че “Българската Конституция не само не препятства ратификацията на Истанбулската конвенция (ИК), нещо повече – както преамбюлът ѝ, така и редица други нейни разпоредби, поощряват и дори изискват въвеждането ѝ във вътрешното право, като важен инструмент за борба срещу насилието над жени и домашното насилие”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Висшият орган на Адвокатурата е сред институциите, които бяха поканени да дадат своите аргументи и позиция по делото в КС, по което той трябва да извърши предварителен контрол за съответствието на конвенцията на българския основен закон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Публикацията на Епиентър.бг предизвика скандал сред адвокатското съсловие у нас. Оказа се, че текстът на становището е бил написан еднолично от няколко адвокати, приближени къв БХК. След като колегите им разбрали за скандалните определения за “мъж”, който не е мъж и за “жена”, която всъщност не е жена, се разразила истинска буря. Това накарало ръководството на ВАС да свали от сайта си становището.

 

 

 

 

 

 

 

 

Скандалът избухнал още по време на вчерашното заседание на адвокатския съвет. Наложило се становището да бъде прегласувано. Всички били против приемането на Истанбулската конвенция, като само 2-ма от защитниците са се въздържали. Въпреки това, становището било публикувано.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Председателят на организацията – изтъкнатият адвокат Людмил Рангелов потвърдил пред Фрогнюз, че колегията им изцяло е против конвенцията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Епицентър.бг припомня, че и ВКС се разцепи и не можа да излезе със становище по отношение на Истанбулската конвенция. Това бе поискано от Конституционния съд (КС), който по искане на ГЕРБ, разглежда дело дали Истанбулската конвенция противоречи на българската Конституция.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Така въпросът: противоречи ли Истанбулската конвенция на Конституцията, остава без отговор от Върховния касационен съд.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Епицентър.бг научи, че КС се обърнал за становище по казуса към дузина НПО на ЛГТБ, но не е поискал мнението на Светия синод на Българската православна църква. След изразено недоволство от висшите ни духовници КС е разрешил и Синодът да даде своето мнение.

 

 

 

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024