ОБЩЕСТВО

Животновъди: Гражданско неподчинение, ако няма оставки! Сблъсъци с полицията (ВИДЕО)

Животновъди: Гражданско неподчинение, ако няма оставки! Сблъсъци с полицията (ВИДЕО)

мляко107444_660_370
Животновъди се събраха на протест пред Министерски съвет заради принудителната евтаназия на домашни животни.

Исканията на протестиращите са за държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания. Те настояват компенсацията по тази наредба за колегите им от районите под карантина, заради чумата по дребни преживни животни да е в размер от 40 лева на животно

 

 

 

 

 

 

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация настоява и за обезщетения по пазарни цени за принудително умъртвените животни поради чумата, които се изразяват в: 300 лева за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол и 200 лева за овци/кози-майки извън селекционен контрол; 1000 лв/брой за кочове и пръчове под селекционен контрол и 700 лв/брой за кочове и пръчове извън селекционен контрол, както и 6лв/кг живо тегло за агнета и ярета.

 

 

 

 

 

Протестиращите издигнаха плакат, че изгарянето на мъртви животни е крачка към Средновековието. След като прозвучаха траурен марш и химна на България животновъдите блокираха движението през бул. „Дондуков“, като се очаква по-късно да се насочат и към сградата на Министерството на земеделието, храните и горите.

 

 

 

 

 

Подобно на предишния си протест, когато затвориха пътя София – Варна край Велико Търново, и сега в столицата животновъдите запалиха вълна и изляха мляко насред площада.

 

 

 

 

 

Това бе причина и за първия им протест, а именно срива на изкупните цени на млякото и искане на помощ заради претърпените загуби.

 

 

 

 

 

 

Стигна се и до напрежение и леки сблъсъци със служителите на реда. Протестиращите опитаха да напреднат към сградата на Министерски съвет, където днес се проведе и заседанието на правителството. Наложи се и намесата на полиция и жандармерия.

 

 

 

 

 

Полицаите сформираха жива верига пред „Дондуков” 1, която да възпрепятства протестиращите. Няколко души успяха да пробият полицейската блокада, след което бяха върнати сред протестиращите, не и без употребата на сила. 

 

 

 

 

 

Относно избитите животни, протестиращите се обявяват и против мерките взети от Българската агенция по безопасност на храните и настояват за оставките на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и неговия заместник Цветан Димитров. Обявиха, че ако няма оставки, то те ще обявят гражданско неподчинение.

 

 

 

Протестът е подкрепен от единадесет неправителствени и граждански организации.

Протестът е подкрепен от единадесет неправителствени и граждански организации.

 

 

 

 

 

Отношение към протеста взе и самият министър Порожанов:

 

 

 

 

 

„Какви са претенциите на протестиращите? Те са няколко – някои от тях са изпълними, а другите не могат да се случат. Направил съм няколко срещи с въпросната организация на козевъди и овцевъди – те представляват около 25% от козевъдния и овцевъдния бранш в страната.

 

 

 

 

И всички останали – както в овцевъдство и козевъдство, така и в говедовъдство, биволи, птици, свине и т.н., на вчерашния съвет по животновъдство казаха, че не споделят това, което се коментира“, обясни Порожанов и обясни, че вече е направено немалко за компенсациите за умъртвените животни.

 

 

 

 

„В момента това, което е направено, и това, което вече направихме при първите плащания онзи ден, е оценката на животните да не бъде под 190 лв. Това е една изключително висока цена, която покрива не само пазарната цена, но и други разходи. Разбира се, това е минимална цена, в зависимост от методологията на изчисление, може да има животни и с по-високи цени. Средното плащане онзи ден беше 327 лв. на една овца, тъй като това са животни с повече разходи.

 

 

 

 

 

Но от вчера искането вече е съвсем различно, като то едва ли не е съвсем малко – не, това не е така.

 

 

 

 

Второто искане беше плащане на „де минимис“ въобще в целия сектор овцевъдство от 20 лв. на единица животно. Направихме разчети, които да покриват загуби, които се калкулират в рамките на стопанската година. Има две основни субсидии – Европейски гаранционен фонд, където средствата за сектор „Животновъдство“ са към 120 млн. лв. годишно, и Преходна национална помощ, която дава около 75 млн. лв. годишно. С тези субсидии и овце и кози не са на минус.

 

 

 

 

И тяхното искане от 20 лв. на животно означава ресурс от 25 млн. лв. и е абсолютно икономически необосновано и не може да бъде изпълнено“, обясни Порожанов.

 

 

 

 

По рано днес УС на фонд „Земеделие“ прие увеличение на помощта „де минимис“ на 47 лева за овца/коза за стопаните от 7-те общини в Ямболско и Бургаско с ограничения заради чумата. Подпомагането е допълнение към компенсациите за евтаназирани животни, чието заплащане започна в понеделник за селата Воден и Кости.“Минимална помощ“ или „де минимис“, представлява финансова помощ, която не нарушава или не застрашава в голяма степен конкуренцията, поради минималния си размер. Първоначално помощта се вдигна от 25 лева на 40 лева на овца/коза, но на 12 юли 2018 г. фонд „Земеделие“ прие животновъдите да получат още 7 лева за животно и така общата сума става 47 лева на овца/коза.

 

 

 

 

 

Порожанов обяви, че плащанията, които ще се извършат като обезщетения на засегнатите стопани, са в рамката на съществуващите вече програми и не се изискват допълнителни средства.

 

 

 

 

 

„За 4000 животни сумата ще бъде малко над 1 млн. лв. 75% от тези средства ги предоставяме от Европейската комисия за възстановяване след преглед на това как са извършени калкулациите. Има призиви да дадем 300 евро, а комисията ще ги върне. Това няма как да стане. Не е нужно да правим такъв популизъм. Ще направим и допълнителни искания по отношение на разходи, които са допустими за допълнителни средства – за това, което е допустимо по директива да кандидатстваме по него.

 

 

 

Комисията е напълно отворена да подпомага подобни болести. Например за Африканската чума по свинете, която мина през Чехия, Полша и в момента е в Румъния, комисията е адекватна както със справянето с болестта, така и в компенсирането на нанесените щети“, обясни министърът.

 

 

 

 

Канал 3

 

http://kanal3.bg/news/bulgaria/society/80720-Dzivotnovadi-leyat-mlyako-i-goryat-valna-pred-Ministerski-savet%252C-stigna-se-i-do-sblasaci-s-policiyata-%2528VIDEO%2529#void

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024
IMAGE_13975557_40_0

Румънска реч оглася Слънчев бряг, украинки решиха проблемите на търговците / ВИДЕО

май 5, 2024
christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024