Политика

Радев: Не може да има акция „Пречупване“, ако правителството не се пречупи!

Радев: Не може да има акция „Пречупване“, ако правителството не се пречупи!

 

пречуп1531998109

 

 

Акция „Пречупване“ не може да има успех, ако правителството не пречупи собствените си виждания за това, що е то правова държава и върховенство на закона.

 

 

 

 

 

 

Това заяви край Пловдив президентът Румен Радев, предаде „Дарик“. Думите му са в отговор на заявката на премиера Бойко Борисов от понеделник, че  правителството започва акция “Пречупване, насочена срещу сивата икономика и контрабандата. 

 

 

 

 

Искам да ви уверя, че полагаме огромни усилия и боят по контрабандата не само няма да спре, но виждате издиханията им и яростната агресия с жълти, лъжливи и всякакви новини, но изобщо няма да им се дадем“, категоричен бе Борисов в понеделник вечерта.

 

 

 

 

 

 

 

 

Тази сутрин Румен Радев заяви, че не очаква да бъдат постигнати успехи, докато правителството не пречупи собствените си виждания за това какво е правова държава, върховенство на закона, корупция и престъпност и как те се „развъждат“ в България.

 

 

 

 

 

 

 

Президентът опроверга изнесените данни от ГЕРБ, че именно по времето на служебното правителство, назначено от него, сивият сектор у нас е придобил голяма сила.

 

 

 

 

 

 

“Абсолютно невярно е това, категоричен бе държавният глава”, който призова управляващите да подкрепят твърденията си с реални цифри.

Служебното правителство събра 1,6 милиарда, нека кажат къде са”, заяви той и изтъкна, че са събрани просрочени вземания от много години, особено в сферата на енергетиката. “Това ме навява на мисълта, че там нарочно не са търсени тези вземания от определени компании. Направете подробна справка, аз мога да ви я дам”, обърна се президентът към медиите.

Крайно време е да се разбере, че лобирането навън за членство в Шенген също няма да има успех, ако правителството на България не вземе крути мерки за справяне с корупцията, престъпността и бедността вътре в страната”, категоричен бе Радев.

„За разлика от мониторинговите доклади, най-сетне Европейската комисия отговори на нашите амбиции за членство в еврозоната вече съвсем откровено и даже грубо, че има нужда от реални действия. Жалко е, че натискът за реални реформи идва като принуда отвън, а не по вътрешно убеждение и усещане за дълг на българското правителство към собствените граждани“, категоричен беше държавният глава.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Румен Радев призова правителството да разбере, че лобирането навън за членство в Шенген и еврозоната няма да има никакъв успех, ако не се вземат крути мерки тук, вътре в страната, за справяне с престъпността, корупцията и бедността.

 

 

 

 

 

 

 

 

Държавният глава отбеляза, че протестът на животновъдите пред Министерския съвет, за който беше обявено, че е постигнал успехи вчера, не кореспондира изобщо с нуждите на местните стопани в района на Странджа и с тяхното виждане как да възстановят поминъка си.

„Този протест само послужи за намаляване на напрежението, но проблемите остават и растат. Става въпрос за това как тези хора, които загубиха своя поминък, ще го възстановят. Как хората ще имат стимул да останат в този регион, където това е единственият им поминък и препитание“, заяви Румен Радев. Президентът отново призова институциите за сериозна и устойчива политика към пограничните райони.

Попитан дали темата ще бъде обсъдена на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, държавният глава посочи, че очаква резултатите от предприетите действия за справяне с кризата и как правителството ще се ангажира, за да помогне реално на засегнатите стопани.

„Хвърлянето на пари не решава въпроса. Първо, те са недостатъчни, за да компенсират реалните загуби и пропуснати бъдещи ползи и, второ, тук трябва да се приложат всеобхватни мерки, специално за този регион“, призова Румен Радев.

Президентът Румен Радев за пореден път акцентира върху нищожния нальот, който имат авиаторите от базата в Граф Игнатиево. По думите му летците от това военно формирование имат най-малко летателни часове от всички авиобази в страната.

 

 

 

 

 
Държавният глава беше в авиобазата край Пловдив за освещаването на новия параклис „Св. Великомъченик Мина“. Храмът е изграден по негова инициатива.

 

 

 

 

 

Православният ритуал бе отслужен лично от Негово Високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай. На церемонията присъстваха висши офицери, представители на държавната и местната власт, военнослужещи и гости.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024