СВЯТ

Турбуленции на Острова! И Борис Джонсън подаде оставка

Турбуленции на Острова! И Борис Джонсън подаде оставка

mj

 

 

Британският външен министър Борис Джонсън подаде оставка, превръщайки се в третия министър за последните 24 часа, който напуска британското правителство, вместо да подкрепи плановете на премиера Тереза Мей за мек Брекзит, съобщават британските медии.

 

 

Тереза Мей успя да постигне компромис с дълбоко разделения си кабинет в заседание, продължило цял ден в петък, но след последвали консултации с приятели и съюзници Джонсън е решил, че не може да подкрепи споразумението.

 

Подалият оставка Дейвис към Тереза Мей: Вие подкопавате Брекзит

Подалият оставка Дейвис към Тереза Мей: Вие подкопавате Брекзит

Британският парламент нямало да възвърне пълните си правомощия

 

 

 

Говорителят на „Даунниг стрийт“ 10 посочи: „Този следобед министър-председателят прие оставката на Борис Джонсън като външен министър. Заместникът му ще бъде обявен скоро. Премиерът благодари на Борис за работата му. “

 

 

 

След заседанието на британското правителство в резиденцията на Тереза Мей в петък стана ясно, че Джонсън е определил опитите на Тереза Мей да продаде плана си за Брекзит катоизлъскване на лайно„.

 

 

Министърът по Брекзит подаде оставка

Министърът по Брекзит подаде оставка

Ден след като Мей си осигури подкрепа за плана

 

Неговата оставка идва след оставките на министъра за Брекзит Дейвид Дейвис и втория човек в същото министерство Стив Бейкър.

 

 

 

 

След като беше едно от най-ярките обществени лица в кампанията за излизането на Великобритания от Европейския съюз, оставката на Джонсън ще задълбочи чувството за криза около Тереза Мей и ще увеличи шансовете, че тя може да се изправи пред вот на недоверие в парламента, отбелязва „Гардиън“.

 

 

 

 

Много от поддръжниците на британския премиер смятат, че тя ще спечели евентуален вот на недоверие, но ако загуби, тя ще се изправи пред предизвикателство за лидерството в Консервативната партия, като Джонсън е сред потенциалните кандидати.

 

 

 

 

В писмото на Дейвид Дейвис до Тереза Мей, с което обяснява мотивите за оставката си, той изтъква, че смята, че предложението на Мей за зона за свободна търговия за между Обединеното кралство и ЕС, управлявана от „общи правила“, прехвърля „контрол над големи части от нашата икономика към ЕС и със сигурност не връща контрола на нашите закони в какъвто и да е истински смисъл“.

 

 

 

Привържениците на твърд Брекзит в британското правителство са били разгневени от, както го е опредилил Стив Бейкър, „детската“ пресконференция от страна на „Даунинг стрийт“ 10 заради отношението към министрите, защитаващи твърд Брекзит по време на заседанието на правителството в петък.

 

Нюз БГ

СВЯТ

More in СВЯТ

343944464_1940887736080155_1688014597389152090_n_3724405398387262948_big

BILD: Руската армия проби украинската отбранителна линия западно от Орловка при Авдеевка и издигна знамето на СССР

май 9, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
захарова

Захарова: Френските войници в Украйна ще са наша легитимна мишена

май 8, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024