ОБЩЕСТВО

200 хил. коли без Гражданска отговорност от петък заради фалит на застраховател, иде и нов скок – до 500 лв

200 хил. коли без Гражданска отговорност от петък заради фалит на застраховател, иде и нов скок – до 500 лв

orig

 

200 хиляди автомобила в България остават без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ от петък. Причината е, че компанията „Олимпик“, която е регистрирана в Кипър и у нас действа нейна клонова мрежа, е с отнет лиценз от кипърските власти, съобщи bTV.

 

 

 

 

 

„Комисията за финансов надзор има ограничени правомощия за надзор по отношение на клонове на застрахователи от други държави членки на Европейския съюз, като има право да се намесва, когато застрахователят не спазва задълженията си спрямо ползватели на застрахователни услуги в България“, казват от регулатора.

 

 

 

 

 

 

За отнемането на лиценза от КФН съобщават на 10 май. Тогава стана ясно, че на „Олимпик“ се забранява да сключва нови застраховки, да удължава срокове по вече сключени договори, както и да се разпорежда с активи на клона на територията на България.

 

 

 

 

 

Въпреки че по закон процент от всяка застраховка „Гражданска отговорност“ се насочва към Гаранционния фонд,  който изплаща щети когато се случват катастрофи с автомобили без застраховка, оттам обявиха, че дейността на „Олимпик“ на територията на България не се гарантира от тях.

 

 

Всъщност единственото което е ясно до момента е че 200 хиляди коли ще останат без „Гражданска отговорност“.

 

 

 

 

Дали в срок от 2-3 дни собствениците им ще успеят да си купят нови застраховки не е ясно. Почти 2000 души чакат да им се изплатят щети, като има и суми от по 20 хил. лева. А всяко искане за плащане е спряно от назначения ликвидатор в Кипър.

 

 

Междувременно стана ясно, че след няколко години на застой само в рамките на 12 месеца задължителната по закон застраховка за автомобила е скочила с 50 на сто. Най-ощетени са собствениците на МПС-та с регистрация в големите градове и младите шофьори. Заради засилената конкуренция на пазара данните показваха друга реалност в периода 2011 до 2017 г., когато те се понижаваха.

 

 

 

 

Сега обаче се разбра, че шоковото поскъпване е заради решение на Върховния касационен съд (ВКС), съобщава в. Телеграф, позовавайки се на шефове на застрахователни компании.

 

 

 

 

В края на юли съдът на олигархията излезе с решение, което разширява до безкрайност кръга от лица, които могат да претендират за обезщетение заради смърт на свой близък при ПТП. Освен съпрузи, деца и родители на загиналите, за обезщетение могат да претендират също така братя, сестри, баби, дядовци, както и всички, с които преди смъртта си починалият е създал „трайна и дълга емоционална връзка“. Така всеки приятел или близък може да предяви претенции, че е понесъл болка и страдания от загубата на пострадал в катастрофа, обявиха застрахователите.

 

 

 

 

 

„Направо сме в шок. Миналата седмица бяхме принудени да вдигнем Гражданската с 40 до 80 лева, като по-високата стойност е за най-младите шофьори“, обясни шеф на голяма застрахователна компания.

 

 

 

 

Друг застраховател посочи, че вече има претендирали обезщетение по линия на новото решение на ВКС за милион лева.

 

 

 

 

Справка в сайта на голям застраховател сочи, че в момента цената на полицата за най-масовите автомобили е вече нас 270 лева.

Застрахователите предричат, че заради решението на ВКС цената на Гражданската може да стигне дори до 400-500 лева.

 

 

Блиц, Телеграф, Дир БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024