СВЯТ

Извънредно! Атаката започна, руски самолети бомбардират Идлиб, въпреки заплахите на САЩ

Извънредно! Атаката започна, руски самолети бомбардират Идлиб, въпреки заплахите на САЩ

идлиб6bbea97898163e0674db72be

 

 

 

Руски бомбардировачи нанасят удари по жилищни райони и позиции на опозиционни сили в провинция Идлиб, Сирия. Това съобщи агенция „Анадол“, като се позова на източници от самата провинция. Все още няма сведения дали правителствените части, струпани в района, са предприели сухоземна операция.

 

 

 

Бомбардировките са обхванали не само Идлиб, но и северната част на провинция Хама. Руските самолети са ударили районите Джисир аш-Сугур, Бисенкул, Гани, Инеб и Сирмания в западната част на Идлиб.

Според данните, три изтребители на руските ВВС са изстреляли повече от 20 ракети по цели в тези райони. Бомбардировката продължава, данни за ранени и убити все още не са постъпили.

Говорителят на опозиционния Фронт за национално спасение Наджи Мустафа потвърди, че ударите по въздуха и артилерийският обстрел от правителствените сили са поразили седем села в Идлиб и две села в равнината Габ в провинция Хама.

По-голямата част от провинция Идлиб е под контрола на групировката „Хаят Тахрир аш Шам“ (Организация за освобождението на Левант) – ислямистки съюз, оглавяван от свързана с Ал Каида група.

 

 

 

 

 

Миналата седмица специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура предупреди, че присъствието на 10 хиляди свързани с Ал Каида бойци в Идлиб не оправдава нападенията, защото ще бъде заплашен животът на 2,9 милиона цивилни в провинцията.

 

 

 

 

През последните три години хиляди бунтовници и техните семейства бяха евакуирани от други части на Сирия в провинция Идлиб съгласно споразумения с правителството. В замяна на евакуацията бунтовниците прекратиха съпротивата в контролираните от тях територии.

 

 

 

 

Сирийският президент Башар ал Асад се е зарекъл неговата армия с руска и иранска помощ да превземе цялата територия на Сирия. Откакто Русия през 2015 г. се включи в гражданската война на страната на Асад бунтовниците преминаха в отстъпление, припомнят агенциите.

По-рано днес Доналд Тръмп предупреди в Туитър Сирия, Иран и Русия да не атакуват провинцията заради очакваните многобройни жертви и бежанци. Предполагаше се, че силите на Башар Асад няма да тръгнат в атака до срещата в петък на лидерите на Русия, Турция и Иран, но явно плановете са се променили.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Дир БГ

 

https://dnes.dir.bg/svyat/atakata-na-idlib-zapochna-ruski-samoleti-bombardirat-provintsiyata

 

СВЯТ

More in СВЯТ

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024