ОБЩЕСТВО

Инициатор на протестите: Искаме служебен кабинет на президента, без да се разпуска парламентът

Инициатор на протестите: Искаме служебен кабинет на президента, без да се разпуска парламентът

 

 

алст_thumb.php

 

 

 

В понеделник следващата седмица ще пуснем документ „Алтернатива за България“, посочващ исканията на протестиращите в цялата страна. Това обяви на пресконференция председателят на Синдикалната конфедерация „Съюз на българските транспортни работници“ в Благоевград Александър Стамболийски, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин.

 

 

 

Пред медиите в областния център той представи част от самия документ, който все още е в работен вариант.

 

 

„На първо място ние искаме подаване на оставка на правителството на г-н Бойко Борисов. След което искаме президента да сформира служебно правителство, като не разпуска парламента. Това е най-важният елемент, тъй като трябва да бъдат взети важни решения и да бъдат направени определени промени в изборния кодекс по повод мажоритарния вот, разпределението на партийните листи и постоянното наслагване на точно определени фигури в различни многомандатни райони е недопустимо – или само в един или в николко“, каза още Стамболийски.

 

 

 

 

Той добави, че второто нещо, което искат протестиращите, е промяна в квалифицираните състави в Наказателни кодекс по отношение престъпленията, свързани с купуването и продаването на гласове по време на избори.

 

 

 

 

„Искаме да имаме изборни длъжности на районни и общински прокурори, главен прокурор, областен управител, кметове, в това число и висшите представители на върховните съдилища, които да бъдат с четиригодишен мандат, както и на депутатите. Понижаваме броя на депутатите до абсолютния минимум, който е нужен за работата на законодателната власт. Нашите изчисления показват, че и 90 човека ще работят много добре“, подчерта Стамболийски.

 

 

 

 

Други точки от исканията на протестиращите касаят незабавно спиране на партийните субсидии; промяна в начина на плащане в държавните администрации, както и намаляване броя на служителите в тях в случаите, където има дублиращи позиции.

 

 

 

 
„И другото най-важно нещо е, че ще поискаме Конституцията да бъде променяна само и единствено чрез всенародно допитване с референдум. Велико народно събрание много трудно се свиква, трябва да има желание на всички управляващи и затова е почти невъзможно“, заяви той. Стамболийски отбеляза, че още подробности по документа ще бъдат обявени в понеделник, когато вече ще има окончателен вариант на текста.

 

 

 

По време на пресконференцията той коментира също, че всички протести, които се организират от инициативата Национален протест срещу цените на горивата са регламентирани и законни.

 

Епицентър

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

voda-sofiia-voda-pronikna-dvizhesht-se-742

Бурята в София: Вода проникна и заля пода на движещ се автобус / СНИМКИ

май 22, 2024
186911bdab0037e138509c4c9329dc13

Проф. Рачев: До часове иде нов ад, наводнения и гръмотевични бури удрят отново България

май 22, 2024
иван

КЕВР: Цената на тока за домакинствата ще се увеличи средно с 2%

май 22, 2024
ezgif-3-228be48fba

Изтече таен запис №3 на Кирил Петков: Даваме Горанов на „Магнитски“… АУДИО

май 21, 2024
пееф

Пеевски: Нещата са чудовищни! Асен Василев искаше да е премиер, Христо Иванов – президент

май 21, 2024
big_122

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев продават Първа инвестиционна банка, ясни са мераклиите да я купят

май 20, 2024