Европа

И Франция на бунт! Десетки хиляди протестират срещу високите цени на горивата…СНИМКИ

И Франция на бунт! Десетки хиляди протестират срещу високите цени на горивата…СНИМКИ

 

 

116038_660_370

 

 

Десетки хиляди хора излязоха да протестират срещу високите цени на горивата във Франция. Началото на демонстрациите обаче бе белязано от трагичен инцидент. Жена, участник в протестите срещу високите цени на горивата във Франция, загина, след като бе прегазена кола във югоизточния департамент Савоя, съобщава „Би Би Си“. 

 

 

 

 

Шофьорът, също жена, карала дъщеря си към болницата, когато се паникьосала от блокадата на демонстрантите, натиснала по невнимание газта, което довело до трагичния инцидент. Жената е арестувана и отведена в полицията в състояние на шок.

 

 

 

 

Иначе около 50 000 души се събраха на около хиляда локации в цяла Франция като част от демонстрацията на „жълтите жилетки”. Те обвиняват президента Еманюел Макрон, че е изоставил „малките хора“, като е позволил неконтролируемото повишаване на цените на горивата.

 

 

 

 

Протестите парализираха страната, а вътрешният министър Кристоф Кастанер заяви, че те ще са „пълен провал“, ако струват човешки живот.

 

 

 

 

На много места при демонстрациите има ранени. В Арас, в северната част на страната, 71-годишна жена пострада сериозно, след като бе ударена от автомобил, врязал се в протестиращите, блокирали централен път край града. Шофьорът е арестуван.

 

 

 

В северния град Хасбрук двама души пострадаха, след като шофьор на камион се качи на тротоара и се опита да премине блокадата на демонстрантите. Други двама души бяха ранени, след като водач на автомобил направи неразрешен обратен завой заради блокада, след което се вряза в насрещно идващи автомобили край източния град Бесансон.

 

 

 

 

В градчето Селестат, край Страсбург, автомобил прегази крака на демонстрант. В южния град Грас пък полицай бе ударен от камион, чийто шофьор се опита да премине през блокадата.

 

 

 

Канал 3

Европа

More in Европа

санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024