ОБЩЕСТВО

Петолъчката край Сливен падна, затворен е път към Гърция! Протестиращи: Искаме смяна на системата, стига сме тънали в мизерия

Петолъчката край Сливен падна, затворен е път към Гърция! Протестиращи: Искаме смяна на системата, стига сме тънали в мизерия

 

 

петолъ46627391_2210783825641081_2534793761414709248_n

 

 

За кратко възникна напрежение между полицаи и протестиращи, но до сблъсък не се стигна. И петте изхода на пътния възел бяха обградени от полиция. Над 700 са протестиращите от Сливен, още толкова се очакват и от Ямбол. Намеренията на протестиращите са да блокират пътния възел до 18 ч.

 

 

 

По-рано днес бе блокирана и АМ „Хемус“ край Нови пазар.

 

 

 

 

Около стотина протестиращи се събраха в Бургас и тръгнаха по бензиностанциите да зареждат за дребни стотинки. Така те блокираха движението на кръговото на изхода в посока Слънчев бряг.

 

 

 

 

Служители на реда току-що отнеха книжката на Росинка Бъчварова – жената, сочена за организатор на протестите против високите цени на горивата в Бургас, след като Мартин Пенчев се отказа от гражданската инициатива поради лични причини. На паркинга на Метро в Бургас към настоящия момент в 12:20 ч. има събрани около 50 автомобила – значително по-малко от миналата неделя, съобщи „Флагман“.

 

 

Свидетелството за управление на МПС на Бъчварова е отнето заради предходен протест преди няколко месеца, на който тя е присъствала. Там служителите на реда й написали фиш за 20 лв. като пешеходец, който й е връчен днес.

 

„Това е натиск от страна на полицаите, виждате колко по-засилено е присъствието им днес и колко по-малко хора са дошли да подкрепят каузата”, твърди Росинка Бъчварова пред репортери.

 

 

В Благоевград недоволните се събраха пред Югозападния университет. Какви ще са бъдещите им действия, се пази в тайна. На протеста, както и на всички входове и изходи на града има жандармерия.

 

 

 

 

Протестиращи затвориха пътя за Гърция край Симитли току-що след автошествие в Благоевград. Те успяха да преметнат десетките полицаи и жандармерия, които бяха блокирали всички изходи на града. Казаха, че отиват да обядват в крайпътно заведение и поетапно се изнесоха край главен път Е-79. Полицията още не е разбрала и не е пристигнала на място.

 

 

 

„Нашето искане продължава да бъде социално равенство в България, на първо място, цените да бъдат изравнени със заплащанията. При новата минимална работна заплата от 560 лв., която е планирана, няма абсолютно никакво равенство”, каза пред bTV един от протестиращите.

 

 

 

 

 

 

Други поискаха оставка на правителството и депутатите от 240 да станат 90.

 

 

 

 

Протести има също в Разлог, Банско и Гоце Делчев. По-късно се очаква може би най-големия протест за днешния ден – на Кулата, където протестиращи от Сандански и Петрич ще се опитат да блокират пункта.

 

 

 

 

Жандармеристи и гранични полицаи не позволиха да бъде блокиран граничният пункт „Кулата„. Органите на реда не допускат хора, придвижващи се пеша на магистралата. Целта е да не се стигне до блокада на границата с Гърция, информира БНР.

 

 

 

 

Протестиращи от Петрич се отправиха на автошествие. Те недоволстват срещу високите цени на горивата и социалната несправедливост.

Протестиращите се събират в центъра на село Кула.

 

 

 

Национален протест се организира в цялата страна, Благоевград също ще се включи. Това заяви по БНР Александър Стамболийски, който е един от организаторите на протестите в Благоевград. Той очерта исканията на недоволството:

„Изготвили сме манифест с алтернативно управление на България, който ще се разпространява в градовете. Ще бъде даден и на институциите, управляващи и опозиция, за да видят какво предлагаме. Това е начин да се развива страната в положителна посока и също така да удовлетворим постоянните желания от страна на българските граждани за мажоритарни вотове, за нормално развитие, повишаване на доходите, съкращаване на раздутата администрация. Имаме конкретни искания. Знаем защо протестираме“.

 

 

 

 

 

За лозунга „Смяна на системата“ Стамболийски подчерта, че е имало много хора, настроени за президентска република, крайна смяна на Конституцията. Според него обаче това е въпрос, който трябва да бъде подложен на всенародно обсъждане. Той отбеляза едно от исканията – да бъдат съкратени изцяло субсидиите на партиите и те да започнат да се самофинансират. Протестиращите настояват и за падане на имунитета на депутатите.

 

 

 

 

 

Без оставка на правителството няма как да стане, категоричен е Александър Стамболийски и подчерта за пореден път, че нито той, нито другите организатори не принадлежат по никакъв начин към политическа партия. По думите му е имало опити за „яхане на протестите“, но те са се разграничили категорично от това.

 

 

 

 

За липса на политически убеждения сред протестиращите потвърди и Доника Мангова – един от организаторите на протестите в Сливен. Тя също посочи, че исканията им са напълно ясни, а първата стъпка е сваляне на правителството:

 

 

 

„Искаме смяна на системата. Имаме предвид не кой, а как ще ни управлява. Омръзнало ни е да слушаме, че някой не строи, някой не плаща, някой не дава и т.н. Ние, гражданите, сме техните работодатели, а не те на нас. Искаме независима правосъдна система и всички да сме равни пред закона – не законът да важи за едни, а за други да си затваря очите. Трябва да има механизъм за отзоваване на депутати, на общински съветници, с референдум, а не 4 години да не можеш да мръднеш от позицията, на която е сложен някой.

 

 

 

Нашата цел не е само да свалим правителството. Ангажиментът е на целия български народ. След като свалим правителството, ни чака много работа. Всичко е в нашите ръце. Време е народът да се обедини и род по род да станем народ. Искаме всеки гражданин да може сам да решава съдбата си, а не единици хора да разпределят пари на себе си и на приближените си, а народът да тъне в мизерия“.

 

 

 

Гласове, Фрог нюз

 

https://frognews.bg/novini/protestirasht-iskame-smiana-sistemata-stiga-sme-tanali-mizeriia.html

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

малинов

Цената на тока скача от 1 юли – няма как иначе, обяви енергийният министър

май 12, 2024
катастрофа

Няма край: Ад с много ранени на пътя за „Маказа“, дете е с опасност за живота

май 12, 2024
171544294712064

Трагедия! Наш спортист почина само на 38 години

май 11, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
qvor-dachkov-e1486391023192_1746892204914951909_big

Дачков коментира Волгин по „Панорама“: Това е единствената мотивация при 100% от кандидатите

май 11, 2024

Топ 5 тенденции в онлайн казината през 2024 г.

май 11, 2024