Политика

Ха така: „Героят“ от костинбродската афера Росен Желязков ще отговаря за машинното гласуване!

Ха така: „Героят“ от костинбродската афера Росен Желязков ще отговаря за машинното гласуване!

 

BOKO-IZBORI-VLADO8

 

След известната афера с костинбродските бюлетини и Росен Желязков, сега министър на транспортното министерство, управляващите му дават нова задача да отговаря за машинното гласуване.

 

 

 

Това ще е новия огромен скандал, който няма да остане незабелязан. ГЕРБ и Манолова започват промяна в Изборния кодекс и машинното гласуване става задължително в секции над 300 човека.

 

 

 

 

 

Бързината, с която се прокарва точно сега тази промяна, е съмнителна. Да не говорим, че за парите, които ще се отделят по спешност, ще отговаря героя от костинбродската афера и настоящ министър на транспорта Желязков.

 

 

 

 

Управляващата партия ГЕРБ внесе изненадващо предложение за промяна в Изборния кодекс. Случайно или не, това се случи в същия ден, в който омбудсманът на републиката изпрати писмо до парламента с настояване да не се допуска неспазване на закона относно машинното и електронното гласуване.

 

 

 

Напълно необяснимо защо точно сега ГЕРБ предложи „Информационно обслужване“ АД да изработи машините за гласуване, определи то да се извършва в секции с над 300 избиратели, да няма машинно гласуване в чужбина и премахна сроковете за въвеждане на електронно гласуване. Отпаднаха и номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване под предлог да отпадне ефекта 15/15.

 

 

 

 

А защо не го промениха при предходните промени, не е ясно.

 

 

 

Текстовете изглеждат необмислени и по никакъв начин не гарантират сигурността на гласуването. Желанието на избирателите да гласуват електронно, което изразиха на проведения преди две години референдум ще се сбъдне някога, неясно за законодателя кога.

 

 

 

 

В предварителната оценка на въздействието е посочено, че се предвиждат „определени публични разходи“ за машинното и електронното гласуване, а в края на миналата година финансовият министър твърдеше, че такива не са необходими по бюджета на ЦИК.

 

 

 

 

Посочването директно в закона на доставчик на машините да е търговското дружество с 99.495% държавно участие, в което правата на държавата се упражняват от министъра на транспорта, заслужава внимание.

 

 

 

 

 

От скоро министър на транспорта по волята на премиера е Росен Желязков, чието име беше нашумяло около случая с фалшивите бюлетини от случая Констинброд.

 

 

 

 

Afera.bg, Аларма нюз

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024