Европа

Юнкер се обяви срещу принципа на единодушие в ЕС заради миграционния пакт на ООН

Юнкер се обяви срещу принципа на единодушие в ЕС заради миграционния пакт на ООН

 

 

 

Във връзка с решението на няколко европейски страни да не подкрепят споразумението на ООН за миграцията, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настоя за премахване на принципа на единодушие при вземането на решения във външната политика на Европейския съюз. Освен България, сред страните от ЕС, които обявиха, че няма да се присъединят към пакта, са Австрия и Унгария. Полша и Чехия обявиха, че е много вероятно също да не се присъединят.

 

 

 

 

„Ако ние искаме да бъдем активни във външната политика, тогава трябва да се разделим с практикувания във външната политика на Евросъюза принцип на единодушие. Когато някоя страна членка не е съгласна в международен аспект, ние не сме способни да вземем решение. Една-две държави не приемат миграционния пакт на ООН – ако го бяха прочели, щяха да го подкрепят, поради което ние като Европейски съюз, не можем да покажем единна позиция”, заяви Юнкер на икономическа конференция в Берлин, цитиран от БНТ.

 

 

 

 

 

В същото време Европейската комисия обяви, че споразумението на ООН по въпросите на миграцията защитава европейските интереси.

 

 

 

 

 

 

Споразумението на ООН по въпросите на миграцията би превърнало предизвикателството във възможност за развитие, би подобрило живота на милиони хора. Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с решението на няколко държави да не подкрепят документа, след като са го подписали, предаде БТА.

 

 

 

 

 

Ако го бяха прочели, (тези държави) нямаше да се оттеглят от споразумението, заяви говорителят, като цитира мнението на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Миграцията е общо предизвикателство и има нужда от общо решение, със сподена отговорност, добави говорителят.

 

 

 

 

 

Вярваме, че европейските интереси са прекрасно защитени със споразумението. Ще продължим да работим за подобряване на управлението на миграцията. Убедени сме, че така незаконната миграция би намаляла, биха се създали възможности за законна миграция и за защита на правата на мигрантите, допълни той.

 

 

 

 

 

Говорителят поясни, че споразумението трябва да бъде одобрено на заседание в Маракеш през декември. По неговите думи не се предвижда подписване на документа, а приемане с единодушие или гласуване.

 

 

 

 

 

По-рано днес стана ясно, че България оттегля подкрепата си от глобалния пакт за миграцията, след като по-рано БСП и „Обединени патриоти” заподозряха в него опит за „изсветляване” на нелегалната миграция към страните от ЕС.

 

Гласове

 

Европа

More in Европа

санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024