Европа

Бунтът в Париж се разраства, Брюксел също пламна! Полицията хвърли водни оръдия срещу „жълтите жилетки“! СНИМКИ

Бунтът в Париж се разраства, Брюксел също пламна! Полицията хвърли водни оръдия срещу „жълтите жилетки“! СНИМКИ

 

1544274908

 

 

Полицията използва водни оръдия срещу протестиращите „жълти жилетки“ по улиците на Париж в събота, съобщава кореспондентът на TACC от мястото на протестите, цитиран от „Фокус“.

 

 

 

Инцидентът е станал на булевард Марсо, в непосредствена близост до „Шанз-Елизе“. Полицията прибягна до водни оръдия, след като протестиращите са започнали да хвърлят камъни и бутилки по органите на реда.

 

 

 

 

 

Според британския „Индипендънт“ бунтовниците изкореняват дървета, с които правят импровизирани огнени барикади. Тълпите трошат витрини и палят автомобили.

 

 

 

 

Според последните данни по време на протеста полицията е арестувала 575 души в Париж в събота, от които 361 са задържани в полицейските управления.

 

 

 

 

 

 
Около 31 хиляди души участват в антиправителствени протести във Франция в събота, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Лоран Нунез и добави, че 700 души са били задържани, предава AFP.

 

 

 

 

 

1544274926

„На национално ниво, включително и в Париж, имаме повече от 700 задържани , като около 31 хиляди души протестират общо в страната, осем хиляди от тях в Париж“, каза той пред телевизионния канал France 2.

 

 

 

 

 

89 000 полицаи и жандармеристи са мобилизирани в цялата страна.

 

 

 

 

Демонстранти са блокирали основния булевард, който обикаля центъра на Париж.

 

 

 

 

Полицейски барикади и бронирана техника са обградили Елисейския дворец – седалището на президента Еманюел Макрон. Те спират с метални бариери и сълзотворен газ настъпващите към двореца колони от протестиращи, повечето от които са млади мъже.

 

 

 

 

Около 50 души бяха арестувани днес на различни места в Брюксел при протестите на „жълтите жилетки“, предава БНР.

 

zx860y484_3354575

 

 

По обед около 300 души се опитаха да пробият неуспешно полицейския кордон с викове: „Полицията е с нас“. По-късно те се разпръснаха по различни маршрути, като хвърляха димки и пиратки.

 

 

 

 

 

 

Около обяд на площад „Шуман“, където е Европейският квартал, бе спокойно.

Една жена, очевидно възрастна, която беше сред задържаните, каза пред „Хоризонт“: „Вижте демокрацията. Ние стоим. Нищо не сме направили, а ни арестуват“.

 

 

 
Друг запитан, който не посмя да извади жълтата си жилетка, каза, че исканията са за по-добър стандарт на живот, за повишаване на пенсии и на заплати.

 

 

 

 

Местните власти очакваха около 12.00 ч. българско време да започне протест край сградите на институциите на ЕС в белгийската столица. Полицията е спряла първите задържани в Европейския квартал и край основните железопътни гари в града.

 

 

 

 

В района, където се очакват проявите, се наблюдава повишено полицейско присъствие, но засега обстановката изглежда спокойна. Местни медии съобщават, че „жълти жилетки“ са блокирали движението по магистрала на границата с Франция. Протестиращите пропускат много бавно леки автомобили, но не позволяват преминаване на камиони.

 

 

 

 

 

Миналата седмица при протест на около 500 „жълти жилетки“ в Брюксел станаха сблъсъци със силите на реда, бяха опожарени два полицейски автомобила. Властите съобщиха, че са установили няколко десетки виновници за размириците и повечето от тях вече са лишени от свобода=

 

 

Епицентър

Европа

More in Европа

санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024