Политика

Джон Съливан: Ваше право е да решавате за „Турски поток“, но България не трябва да е зависима от 1 доставчик

Джон Съливан: Ваше право е да решавате за „Турски поток“, но България не трябва да е зависима от 1 доставчик

 

117787_660_370

 

„Разглеждаме „Турски поток“ от гледна точка на диверсификацията на енергетиката. България не трябва да е зависима само от един източник. САЩ се притеснява, че вашата страна, а и други имат само един доставчик (Русия – бел. ред.). За тръбата изразихме своето становище и знаем, че вие ще вземате суверенно решение. Но според нас трябва да има диверсификация“.

 

 

 

Това каза  заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, който е на двудневно работно посещение в България. Двамата с Екатерина Захариева дадоха брифинг  в МС. 

 

 

 

 

 

„Повдигнах въпроса колко важно за българите в САЩ е започването на преговорите за подписване на стопанската спогодба“, обясни Екатерина Захариева. „Обсъдихме въпроси от общ за страните интерес, като евро перспектива за Западните Балкани. Имаме една и съща позиция по отношение на подкрепата на страните в процеса по членство в ЕС и НАТО“, каза още външният министър.

 

 

 

 

 

Офертата на САЩ за нов самолет днес беше подобрена, но като правителство не искаме да влияем на комисията, която ще вземе това решение, каза Екатерина Захариева .

 

 

По-рано днес и премиерът Бойко Борисов заяви, че американските самолети били най-добрите, но подчерта, че не искал да влияе на Комисията по избор на нов изтребител.

 

 

„България има стремеж да модернизира армията и да подобри способностите си. В процедура сме за закупуване на нов самолет“, посочи тя. „На срещата обсъдихме какво можем да направим заедно в партньорството по отношение на отбраната. Големият брой на български военнослужещи, специализирали в САЩ, тренировъчните мисии на България и САЩ, бяха важна тема от разговора ни“, обясни Екатерина Захариева.

 

 

 

 

 

„Обсъждахме важни въпроси от двустранните отношения. Обединихме, се че като страни съюзници и партньори споделяме общи демократични ценности и притеснения за някои от ситуациите около нас“, каза външният министър. „Говорихме за това какво можем да направим, за да подобрим още повече нашите търговски отношения“, поясни Захариева. „Обединихме се, че въпреки ръста в търговския обмен между двете страни има още какво да се направи“, каза още тя.

 

 

 

 

 

Двустранните ни отношения са по-силни от всякога и непрекъснато се засилват. Това каза заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан . „България е много важен партньор и приятел в региона. Ценим приятелските ни отношения“, заяви той. „Проведохме много ползотворна среща. Разгледахме различни теми, от национална сигурност до икономическите ни отношения“, обясни Джон Съливан. „Взаимоотношенията ни с България се задълбочават и са много динамични“, коментира той.

 

 

 

 

„Обсъдихме плановете за модернизация на Въоръжените сили и диверсификацията на енергийните източници“, поясни зам.-държавният секретар на САЩ. „Продължавам визитата си и утре със срещи с президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов“, посочи Съливан и допълни, че ще проведе среща и с българи, които са специализирали в САЩ и са се върнали да прилагат опита си в България.

 

Канал 3

Политика

More in Политика

прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024