Политика

Западни държави се страхуват, че при друго правителство „шенгенска“ България може и да не се справи

Западни държави се страхуват, че при друго правителство „шенгенска“ България може и да не се справи

 

борисов интервю

 

 

Аз съм винаги за една силна и обединена Европа и се опитвам да балансирам между крайните настроения, които се пораждат в ЕС. Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на „Панорама“ дали подкрепя повече Меркел или Орбан по въпроса за мигрантите.

 

 

 

 

 

Борисов се включи пряко в телевизионен мост от Брюксел, където тече последният за тази година Европейски съвет. „Далече не в едната позиция е само канцлерът Меркел, от другата – само Виктор Орбан. Много по-дейни в момента са Италия, Гърция, Кипър, Вишеградската четворка. Темата миграция е действително тежката разделителна линия, която върви в двете посоки, и то именно преразпределение на мигранти, релокацията, вторичното движение, и съотвено държавите, които сме на първа линия и настояваме стриктно да се спазват правилата“, посочи премиерът.

 

 

 

 

 

Борисов подчерта, че не е случаен фактът, че България е единствената, която се дава за пример. „Защото България  е освен съоръженията, които направи, инвестира и в хора, и в техника. Благодарих и днес на Европейския съвет за парите, които ни отпуснаха за нова техника. В това отношение мисля, че сме пример.

 

 

 

 

 

Помолих да се направи една справка от държавите на първа линия колко трафикати всяка една от държавите е задържала, колко съдебни производства има и колко е осъдила вече. И ги започнах с проблема в момента – това, че има деца, които се водят за трафикатни. Но и този проблем го отрегулирахме. Така че ние сме водеща страна в доказването на възможността, че можем да се справил с миграционния поток и че споразумението с Турция работи.“

 

 

 

На въпрос защо тогава България не получи пълен Шенген, а ще бъдем приети само по въздух, Борисов обясни: „Шенген във вида му, в който го познаваме, вече не съществува. Много от супохътните граници в Европа подлежат на граничен контрол. През март ще се гледа именно тази точка за Шенген.

 

 

 

 

 

И ЕП, и ЕК са категорични за нашето приемане. А защо само по въздух? Защото много от държавите в Западна Европа ги е страх, че при друго правителство и при несправяне на България с шенгенските граници по суша мигрантският поток от Гърция, през България, Румъния и Унгария  ще стигне до тях само през шенгенски държави. Затова ги е страх, че един ден можем да не се справим така с такава добра въшна политика и добросъседство със съседите, каквото имаме сега.“

 

 

 

 

При нашето управление българите вече забравиха проблемите, които другите държави имат с мигрантите, категоричен бе Борисов.

 

 

 

 

Целта на всяко престъпление или корупция е да се придобие незаконно имущество и затова конфискацията възстановява справедливостта и възпира, обясни премиерът по темата за закона за конфискация. „Наказателното производство си върви в едната посока, а в другата е конфискацията. Тимерманс заяви ясна позиция, че подкрепя този закон и това е начинът за борба с корупцията. Проведохме сърдечен и изпълнен с доверие разговор. Разказах му и за другите акции – оръжия, алкохол, паспорти.

 

 

 

 

 

Можем да сме спокойни в бъдеще, че който и да стане председател на ЕК, за нас ще е добре. И Вебер, и Тимерманс са ни приятели“, заяви още Борисов.

 

 

Фактор, БНТ

 

Политика

More in Политика

c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024