Политика

САЩ ни пращат нов Маккейн да лобира против „Турски поток“ и да налага „енергийната диверсификация“

САЩ ни пращат нов Маккейн да лобира против „Турски поток“ и да налага „енергийната диверсификация“

съливанaae56db3fe13ec9424b297151b8118f2

 

 

Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан ще пътува от 12 до 20 декември в Европа, като няма да пропусне и София, където ще бъде на 14 декември. У нас той ще подчертае „значението на енергийната диверсификация за националната сигурност на България и за регионалната стабилност“.  Обиколката на Съливан включва Братислава, Виена, София, Сараево, Скопие и Варшава, уточнява Канал 3.

 

 

Ясно е, че това е нов опит на Вашингтон да стопира реализацията на проекта „Турски поток“, който трябва да минава през страната ни и да осигурява руски газ за Европа.  Москва вече потвърди, че избира трасето за него през България.

 

 

 

 

Освен това Съливан ще лобира за американския втечнен газ като „алтернатива“ срещу „зависимостта“ на страната ни от Русия. 

 

 

 

 

В тази връзка самият Съливан можем спокойно да определим като втори Маккейн, чиято мисия е същата – да стопира тръбата през наша територия. 

 

 

 

Вчера офанзивата на САЩ се изля и срещу „Северен поток“ 2, след  като Конгресът гласува резолюция с призив към всички държави-участнички да се откажат от него, както и за въвеждането на нови санкции срещу изграждането му.

 

 

 

Днес в Братислава Съливан ще подчертае важността на двустранните отношения между САЩ и Словакия и ще призове висши словашки официални лица да използват предстоящото си председателство в ОССЕ за укрепване на реакцията на организацията срещу „агресията на Русия в Европа“. Докато е в Братислава, той ще обсъди модернизацията и сътрудничеството в областта на отбраната.

 

 

 
Утре във Виена американският дипломат ще изрази благодарността на Съединените щати за приноса на Австрия към сътрудничеството в областта на сигурността в Афганистан и Западните Балкани и ще подчертае пред висшите служители необходимостта от противодействие на „иранските и руските злоумишлени дейности“.

 

 

 

 

 
Независимо от продължаващите безпокойства от „дестабилизиращата дейност на Русия“, във Виена той ще води и международен диалог за борба с тероризма с руския заместник-министър Сиромолотов, за да проучи областите, в които сътрудничеството може да бъде от полза за сигурността на американския народ и за предотвратяване на бъдещи терористични атаки, гласи информация на сайта на американския Държавен департамент за предстоящата визита.

 

 

 

 
В София Съливан пристига в петък. Той ще се застъпи за оперативно съвместими системи на НАТО и ще подчертае значението на енергийната диверсификация за националната сигурност на страната ни и за регионалната стабилност.

 

 

 

 

На 16 декември в Сараево, Босна и Херцеговина, той ще призове висшите държавни служители да запазят стабилността в страната и да продължат реформите и пътя си към Запада. Той също така ще окуражи лидерите на религиозните общности в страната да продължат диалога и да насърчат помирението в следвоенната среда.

 

 

 

Посещението на Съливан в Скопие на 18 декември ще бъде посещението на представител на Държавния департамент на най-високо равнище в Македония от 2001 г. насам. Той ще обсъди с македонските политици регионални въпроси и ще поощри висшите служители да продължат реформите, тъй като страната работи за изпълнение на Договора от Преспа.

 

 

 

И накрая, на 19 декември заместник-държавният секретар ще пристигне във Варшава, където ще потвърди ангажираността на Съединените щати към НАТО. Той ще поздрави лидерите на Полша за ангажимента на страната за споделяне на тежестта в областта на отбраната и ще аплодира усилията за постигане на напредък в енергийната сигурност, като ще отбележи споделената загриженост по проекти като „Северен поток 2“.

 

По информация на Канал 3 и Епицентър

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024