ОБЩЕСТВО

Хаосът в автомобилното застраховане стана пълен и ще ни струва скъпо

Хаосът в автомобилното застраховане стана пълен и ще ни струва скъпо

 

big_1b99

 

 

 

Хаосът в автомобилното застраховане стана пълен, след като вчера шефът на Националното бюро „Зелена карта“ Орлин Пенев подаде оставка. Това стана само ден след като бюрото съобщи, че Съветът на бюрата за автомобилно застраховане е наложил наказателни мерки на България заради системно неплащане на щети, причинени от български автомобили в чужбина, пише вестник Сега. 

В резултат задължителната полица „Гражданска отговорност“ може отново да поскъпне драстично. От началото на годината до сега цената й се увеличи средно с около 100 лева.

 

 

 

 

Оставката на шефа на бюрото, която официално се води по здравословни причини, оставя автомобилното застраховане на практика без ефективен контрол. През лятото заради фалита на кипърския застраховател „Олимпик“, оставил 200 000 българи без „Гражданска отговорност“, се оттегли Ралица Агайн – шефът на застрахователния надзор в Комисията за финансов надзор (КФН). На нейно място все още няма избран титуляр.

 

 

 

 

 

 

Председателят на комисията Карина Караиванова пък бе определена за представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Тя ще заеме новия пост в началото на март 2019 г., а неин заместник не е посочен. Така в разгара на кризата с „Гражданска отговорност“ и „Зелена карта“ надзорът над застрахователите е на практика обезглавен. Освен това предстои и окончателното приемане и евентуално въвеждане на чаканата от поне десетилетие система „Бонус-малус“, при обсъждането на която също избухна скандал.

 

 

 

 

 

 
Както в. „Сега“ писа, с писмо от 10 декември Съветът на бюрата „Зелена карта“ е информирал, че започва официален мониторинг на българското бюро на автомобилните застрахователи, като е поискал от него презастрахователен договор за целия сектор и ежемесечни справки за финансовото му състояние.

 

 

 

 

 

 

„В тази връзка КФН предприе незабавни действия и провеждане на консултации за установяване причините за приложената мярка и оценката на въздействието ѝ с цел защита на финансовата стабилност и обществения интерес“, съобщиха от комисията. По неофициални данни стойността на презастрахователния договор е 20 млн. евро – сума, която трябва да бъде осигурена от българските застрахователи, т.е. от техните клиенти.

 

 

 

 

 

Страната ни вече бе поставена под неформално наблюдение в началото на годината. Тогава националното бюро „Зелена карта“ трябваше да предостави банкова гаранция от 4 млн. евро за покриване на щети, причинени от автомобили с българска регистрация в чужбина.

 

 

 

 

 

 

Заради този допълнителен разход през февруари задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ бе повишена средно с 12 лв. При петкратното повишение на гаранцията сега е очевидно, че полицата също ще поскъпне средно с поне 60 лева.

 

 

Още по темата четете ТУК

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024