Политика

Цветанов: Аз съм най-големият лобист за справедливостта, прозрачността и борбата с корупцията

Цветанов: Аз съм най-големият лобист за справедливостта, прозрачността и борбата с корупцията

 

0000243136-article3

 

 

 

„Аз съм най-големият лобист за справедливостта, най-големият лобист за прозрачността и най-големият лобист да може държавата да се справи с организираната престъпност и с корупцията.“ Така лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори задочно, пред Дарик радио, на думите на президента Румен Радев, че изборът на изтребителите F-16 е „триумф на лобизма“.

 

 

 

 

 

„Това беше триумф на лобизма. Не искам да защитавам един или друг тип самолет – за мен и трите типа са прекрасни, летял съм на тях и срещу тях. Но за разлика от други хора, аз защитавам процесът да бъде прозрачен, открит и обективен. Има два вида избор – първият е, когато правителството казва, че ще заложи на стратегическото партньорство и избира самолет от страната X, без да го интересуват подробности. Но за това се изисква политическа смелост и най-вече отговорност, която не е присъща за нашите управници, посочи президентът.

 

 

 

 

 

 

 

Те решиха да се правят на демократи в този процес и катастрофираха. Те решиха да тръгнат по другата процедура, както се прави навсякъде в развитите демокрации. Какво стана обаче? Преди да е приключила работата на тази комисия, един наш политик, и то от Вашингтон – Цветан Цветанов, вече предопредели избора. Министър-председателят също каза точната си дума. Неслучайно в навечерието на празника на ВВС аз призовах министър-председателя, министрите и депутатите да запазят радиомълчание, докато приключи процедурата, защото така се прави в цял свят“, коментира Радев по-рано днес по повод проведената процедура.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В отговор Цветанов заяви: „Беше по-правилно да дебатираме тази тема с президента. Мисля, че щеше да се чувства доста неудобно и доста неловко. А иначе отстрани можеш да бъдеш ментор и да даваш каквито и да било квалификации за когото и да било“. Той на свой ред отправи обвинения. А именно, че президентът е дал приоритет на шведските „Грипен“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Защо, господин Радев, от вашия служебен кабинет направиха така, че елиминираха всички и оставиха само „Грипен“? Защо се взе решение в последния момент, което даде посоката на следващото правителство и парламент, при положение, че се знае, че парламентарните избори са приключили и ще има правителство, попита Цветанов.

 

 

 

 

 

 

 

„Тогава ние направихме анкетна комисия, прозрачна процедура и се установи, че е имало действия, игнорирали един или двама от участниците и са дали приоритет, без никакви аргументи, само на един участник. Има ли някакви зависимости в този подход в това решение, взето еднолично от една институция?

 

 

 

 

 

 

 

Ние направихме това да дадем възможност на правителството да продължи процедурата, но с всички участници, да има прозрачност, действителна конкурентност“, увери той.

Според него при избора на F-16 е правителството заложило на експертизата, а не е взело политическо решение. Той подкрепи твърдението си и с идентични решения в Румъния, Турция и Гърция.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Държавите членки на ЕС и на НАТО на въоръжение са с F-16, с изключение на Чехия и Унгария. В Чехия и Унгария ще видим, че процедурите завършиха със скандали и корупция. Само преди месеци в Словакия имаше подобен избор за „Грипен“ и отново имаше съмнения за непрозрачност. След като имаше протести, Словакия финализира процедурата си за F-16.

 

 

 

 

 

 

 

 

Българското правителство заложи на експертизата, на работната група, която докладва и вчера беше оповестен резултатът. F-16 е позициониран на първо място.“

 

 

 

 

 

 

 

 

Той отклони въпроса за цената с думите, че предстоят още процедури, първата от които е съгласувателна между министрите. След това „българският парламент ще възложи на правителството да влезе в преговори с американската страна и когато е ясно, че има класиране, някои детайли, които към настоящия момент не могат да бъдат споделени от американската страна, ще бъдат споделени и тогава ще говорим за цената“.

 

ОТ ФОРУМА:

 

 

 

Това беше и целта…. ЛОБИРАНЕ ЗА Ф16, въпреки, че не отговаря на условията, но взимане на комисионни е водещо!!!!! А той ЦВИНОКИО изхарчи вече сребърниците (комисионните) за лобирането, вие се чудите защо, как и кой….Ами ясно е и още от кога го е казал агента на ЦРУ Tzv Tzv.

 

 

 

ДА, НАЙ ГОЛЕМИЯ ЛОБИСТ, ВЪЗНАГРАДЕН С ИМОТИ И ПАРИЧНИ СРЕДСТВА ЗА ПРЕДАТЕЛСТВОТО СИ. ЗА ТАКИВА КАТО ТОВА НИЩОЖЕСТВО ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕ СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ. НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО И ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА, КРАЖБА В ОСОБЕНО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ, РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ГО НАСТИГНЕ ВЪЗМЕЗДИЕТО. ДАНО ДОТОГАВА ДА Я ИМА БЪЛГАРИЯ, ЧЕ ТЕЗИ ГЕРБАРИСТИ СА ПО СТРАШНИ ОТ ЯТО СКАКАЛЦИ, УНИЩОЖАВАТ ВСИЧКО ПРЕД СЕБЕ СИ. СЛЕД ТЯХ ОСТАВА ОПУСТОШЕНА ЗЕМЯ И ОПУСТОШЕН НАРОД, НО ТОВА Е НАШАТА ЗЕМЯ И ТОВА СМЕ НИЕ

 

 

ТИ НЕ СИ ЛОБИСТ, А ПОСРЕДСТВЕН И НЕКАДЪРЕН САМОДЕЕЦ ДЕМАГОГ

 

Собственик на 6 апартамента с изключително съмнителен начин на придобиване не би трябвало да се допуска до медиите.

 

 

Политика

More in Политика

1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024