ОБЩЕСТВО

АПИ натиска световен гигант за „правилен” подизпълнител на тола срещу 40 млн. лв

АПИ натиска световен гигант за „правилен” подизпълнител на тола срещу 40 млн. лв

ОЛ1548680381_9

 

 

 

Чуждестранните инвестиции у нас бележат 40,9% срив през 2018 г. по данни на БНБ. Защо? Ще разберете от тази неприятна история за осъществяване на натиск върху световния гигант Капш от страна на високопоставени български чиновници в Агенция Пътна инфраструктура с цел да му бъде пришит срещу 40 млн.лв. „правилен” подизпълнител на тол-системата, пише сайтът „19 минути“.

 

 

 

След отказа, следват месеци на всевъзможни спънки в работата от страна на държавния орган, върхът на коeто се оказаха новогодишните неразбории с е-винетките.

 

 

 

Вече публикувахме въпросите, които 19 минути и партньорски европейски медии изпратихме по темата за фалстарта на винетките към АПИ, най-интересният от които е съпружеската връзка на директор в институцията и шефката на Шел у нас.

 

 

 

 

Получихме мълчание, явно като знак на съгласие. Същите въпроси изпратихме и на адвокатската кантора, която обслужва Капш в България. Понеже оттам не мълчаха, позволихме си да зададем и допълнителни въпроси.

 

 
Ето най-интересното от нашата кореспонденция:

 

 

Кои са фирмите, които ви “съветваха” да вземете за подизпълнители? Кой ви “съветваше” да го направите?
Това са фирмите, които загубиха търга за изграждане на тол системата с над 40 милиона лева разлика. Бяхме притискани 11 месеца да вземем за подизпълнители загубилите търга фирми, тези с 40 милиона по-скъпа оферта. Колкото и абсурдно да звучи, това е истината. Това са същите фирми, които не са изградили по законовия начин съществуващите пилони с камери, въпреки това те са включени в обхвата на поръчката, за да им осигурят конкурентно предимство. Били са сигурни, че ще спечелят и ще си “оправят нещата”. Само че загубиха и сега ние трябва да ги вземем за подизпълнители и всичко да остане скрито. Това е основният проблем в строителството на националната тол система.


Защо държавата сама спира монтажа на машините и предизвиква хаос при пускането на системата? Каква е логиката да саботира старта на системата?

…Определено през последните единадесет месеца се забелязва стремежът на АПИ цялото разпространение на винетки да стане единствено през бензиностанциите. В това няма особена логика: да въвеждаш нов електронен продукт, но да държиш той да се търгува единствено по старите утвърдени канали, а не да се използват възможностите за разпространение по по-евтини и ефективни канали като интернет, различни електронни магазини и т.н. Несериозно е да се мисли, че сайт, който струва 30 хиляди лева може да обслужи продажбата на над 2 милиона винетки, а точно това се случи. Сайтът bgtoll.bg е лошо направен и той се срина още в първите часове. Шест часа след като бе въведен в експлоатация, той беше хакнат и блокиран. Тук е мястото да отбележим, че този сайт е изцяло продукт на АПИ и няма нищо общо с договора за изграждане на тол системата. Сайтът е направен умишлено недобре, за да се получи точно този ефект: лош старт на системата и повече потребители да се насочат към бензиностанциите. Част от скрита стратегия да се развива само този канал на продажби. Това е против политиката на държавата за развитие на електронните услуги и създаване на работещо електронно правителство, но за нас АПИ не изразява в пълна степен волята на правителството, една група несменяеми служители на АПИ си прокарва личния интерес за сметка на държавния.


Защо АПИ сама е пожелала пилоните за монтаж на камери да бъдат по-малко?

Капш работи на 5 континента и в над 100 страни, никъде не сме участвали в незаконни действия, изключено е да участваме в прикриване на престъпление в България. Няма никакъв шанс това да се случи, каквито и да са последствията. В анекса най-важната промяна е, че държавата вече носи отговорността за тяхната законност, след категоричния отказ това да бъде направено от нас. Ние бяхме многократно “съветвани” да изберем правилните подизпълнители, а именно фирмите, изградили пилоните незаконно, а те “щели да си оправят нещата”. Това, разбира се, не се случи.


Затова ли беше уволнен досегашният директор Глосов?

Г-н Глосов, въпреки съпротивата на висшите чиновници в АПИ, пусна системата за електронни винетки. Имаше „неблагоразумието” да работи против техния личен интерес и беше освободен, след като каза по телевизията, че е бил рекетиран от фирмите изградили системата Лима по телевизията. Скоро след това беше елиминиран с интрига и тримата основни играчи заеха отново местата на председател, началници на финансовия и на правния отдел. Или казано по начина, по който са известни

 

Цялото интервю четете тук:

https://m.19min.bg/news/8/109339.html?page=1

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024